Jump to content

Rekord méretű, tengeri szélfarm készül az angol partoknál

2015. 10. 30. 16:00

Mióta az angol kormány megszüntette a partra épülő szélfarmok bőkezű támogatását, azóta a megújuló energiával foglalkozó magáncégek lelkesedése és jövedelme is jelentősen visszaesett. A támogatás megvonása egyedül a tengeri szélfarmokat kímélte meg.

A döntésnek hála az olyan cégek, mint a Dong - mely Dánia legnagyobb energetikai vállalata – továbbra is érdemesnek tartja a brit vizeket masszív farmok létrehozására. A cég bejelentése szerint éppen a világ legnagyobb nyíltvízi szélfarmjának létrehozását tervezi az Ír-tengerben, 19 kilométerre Cumbria partjaitól.

A Dong mostanra végzett az építkezés előtt szükséges valamennyi papírmunkával, így hozzáfoghat a 660 megawattos Walney Extension projekt megvalósításához, mely 2018-ra készül el. A cég szerint a turbinák építése az MHI Vestas Offshore Wind és a Siemens feladata lesz, míg a projekt során a Dong felülmúlhatja a 630 megawattos London Array telepet, mely egyébként szintén a dán vállalat tulajdonában van.

Amikor a Walney Extension működésbe lép, a Dong előreláthatóan 5089 megawattnyi szélenergiát biztosít majd az angol és a német infrastruktúra számára, mely elegendő 12,5 millió ember ellátásához.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra