Jump to content

Új Adidas „Speedfactory” Németországban tele robotokkal

2015. 12. 11. 16:00

Az Adidas is, mint a világ legtöbb nagyvállalata Kínából és más Ázsia országokból hozta be termékeinek jelentős részét az elmúlt években. Most, hogy szeretnének lefaragni a megnövekedet szállítási költségekből és felgyorsítani az árukészletek újratöltésének sebességét, a termelés központját visszahoznák Németországba.

Itt jön a képbe a cég újonnan épített létesítménye, a „Speedfactory”, mely következő év elején 500 pár futócipőt készít majd a brand számára. A gyárban a legújabb modelleket fogják gyártani, de ami igazán érdekessé teheti számunkra, hogy bár eleinte még tíz ember fogja segíteni a gyártási folyamatot a kísérleti szakaszban, később minden teljesen önálló lesz.

Ez persze korán sem jelenti azt, hogy az Adidas felszámolja a kínai vagy éppen vietnámi gyártósorait. A cég technológiai innovációért felelős vezetője Gerd Manz Reauters egy önálló üzleti modellként definiálta a Speedfactory-t. A sportruházati cég még több hasonló létesítményt szeretne létrehozni világszerte, kiegészítve jelenlegi beszállítói infrastruktúrájukat, de nem lecserélve azt.

A cég különböző alternatív gyártási technológiákkal is kísérletezik beleértve például az újrahasznosított óceáni hulladékból, 3D nyomtatással készült cipőket, melyekről mi is beszámoltunk korábban. Az Adidas emellett szolgáltatási körét is bővíteni kívánja például olyan lehetőségekkel, mint a személyre szabott cipők gyártása.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József