Jump to content

Ezért halt le a fél internet

2016. 10. 22. 15:00

Valakik gondoltak egyet és elhatározták, hogy tönkrevágják a pénteki netezni vágyok álmait. A Twitter, a Spotify, a NYT, a Reddit, a Yelp, a Pintterest és még sorolhatnánk azokat az oldalakat, amelyek elérhetetlenné váltak a tegnapi sorozatos hackertámadások miatt.

 

 

Ha tegnap nem tudtunk hozzáférni kedvenc internetes oldalainkhoz, akkor jobb ha tudjuk, nem voltunk egyedül. Szolgáltatásmegtagadással járó támadások (Denial of Service vagy DDoS) értek az egyik legnagyobb tartománynévrendszer kezelőt, a Dyn-t. A vállalat weboldalára is kikerült, hogy tudnak a problémáról és bár többször is helyreállították a rendszereiket, de az újabb támadásokat nem tudták megakadályozni. Három támadáshullám érkezett be összesen, összehangoltan, egyszerre több 10 millió IP címről.

Bár a támadások csak néhány órás kiesést jelentettek, de annyit jól mutat a dolog, hogy az internet alappilléreit jelentő hatalmas cégek sincsenek momentán biztonságban az ilyen támadásokkal szemben. Ez pedig feketébb aggasztó pláne, ha belegondolunk, hogy az érintett oldalak között nem csak komoly hírportálók és közösségi oldalak szerepelnek, de például a PayPal portálja is megadta magát. Az amerikai belbiztonsági minisztérium már megindította a nyomozást, de egyelőre még nem tudni ki vagy kik állnak a támadás hátterében. Kérdéses ki fog-e egyáltalán derülni valaha is, mert a támadásban résztvevő több millió eszköz világszerte megfertőzött eszközökről érkezhetett, amelyeken keresztül aligha lesz egyszerű lenyomozni a támadások valódi forrását.

(Forrás: gizmodo.com Fotó forrása: gizmodo.com)