Jump to content

’Pizzagate’ botrány és a kamu hírek valódi veszélye

2016. 12. 07. 14:00

Az internetnek mindig is egy igen szép hányadát tették ki a kamu hírek és a hoaxok, de csak az utóbbi időben emelték őket az emberiség új főellenségének szintjére.

Mostanában érdekesnek és újszerűnek előadott probléma kapcsán merültek fel a témához passzoló kérdések. Vajon a kamu hírek mennyiben tudnak befolyásolni egy választást? Hatással lehetnek arra, hogy az emberek miről mit gondolnak vagy, hogy hová mennek enni és mire költik a pénzünket? Nagyon naivnak kell lenni, hogy ezeket a kérdéseket úgy tegyük fel, hogy nem tudjuk rá a választ.

A félrevezető információk közlése mindig is bajhoz vezetett. Csakhogy még Pistikének senki se hiszi el, hogy a képzeletbeli kutyájának a szelleme visszatért kísérteni és megette a matekleckéjét, miközben az pont olyan jól sikerült, hogy a tanár néni megnyalta volna tőle mind a tíz ujját, addig az interneten bőven akad olyan álhír, ami talál magának befogadó közönséget. Ez pedig baj, mert nem szerencsés következményekhez vezethet.

Pontosan ez történt előző vasárnap, amikor Edgar Maddison Welch ellátogatott a washingtoni Comet Ping Pong pizzériába egy Ar-15-ös rohampuskával és leadott egynéhány lövést. Az ő szavaival élve, „saját nyomozást” folytatott a Pizzagate összeesküvés elmélet nyomán, ami azt állította, hogy Hillary Clinton és az ő kampánymenedzsere John Podesta voltak a vezetői egy pedofil körnek, amely az adott étteremben működött. Egy elég vad sztori, amely rögtön nagy figyelmet vont magára. Ráadásul futótűzként terjedt és végén már persze az egész Demokrata pártot áztatták vele. Persze láttunk már piszkosabb dolgokat is kampányidőszakban az egymást eláztatni próbáló felektől, szóval nem csoda, hogy egy ilyen dolgot rendesen meglovagoltak a médiában függetlenül attól, hogy van-e rá bizonyíték és hogy igaz-e. Csakhogy vannak ám itt áldozatok, akik egyáltalán nem vállalták ezt az egész cécót. Például a pizzéria, amely az összeszövés elmélet beindulása után fenyegető hívásokat kapott.

A kamu hírek nyilvánvalóan rosszak, mert megvezetik és becsapják az embereket és nem egyszer kárt okoznak a történetekben szereplő embereknek vagy szervezeteknek. Sajnos egy amerikai választáshoz fűződő botrány kellett ahhoz, hogy komolyan elkezdjenek foglalkozni ennek a problémának az internetes változatának a kezelésével, de legalább elkezdtek.

No, de mit lehet mit tenni? Pistike esetében a szabályozás egyszerű, ha tetten érik kamuzásért. Kap egy beírást az ellenőrzőjébe, otthon pedig elfilozofálnak vele az élet értelméről. Csakhogy az interneten kamu híreket és hoxokat terjesztők megregulázása némiképp agyafúrtabb fogásokat igényel, pláne, ha ezek a közösségi oldalakon villámgyorsan terjedek. Ráadásul egy kamu hír törölhető, de az általa okozott kár nem. Ezért kapálózik most a Facebook, a Twitter és a hozzájuk hasonló oldalak, hogy visszaszorítsák a hoaxok és kamu híreket, hogy azok el se jussanak a gyanútlan áldozataikhoz, illetve véletlen se sarkaljanak senkit erőszakos cselekményekre.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)