Jump to content

Kinyírt egy takarító robotot a fukusimai erőmű sugárzása

2017. 02. 12. 13:59

Lassan 6 éve, hogy a Fukusima Daiicsi atomerőműben a tóhokui földrengés által keltett cunami hatására végzetes üzemzavarok és balesetek sorozata indult el, de a katasztrófa következményeit még így is évtizedekig viselni fogjuk.

A fukusimai erőmű felszámolása és eltakarítása egy hatalmas és rendkívül kényes feladat. A Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) végezi a kiégett fűtőelemek eltávolítását. Ez jelenleg kizárólag robotok felhasználásával valósítható meg biztonságosan vagy még úgy se. A hihetetlen magas sugárzási szint miatt már jó néhány robot odaveszett. Éppen ezért a legújabb takarító robotok már igencsak ellenállóak. Elvileg akár 1000 sivert is képesek elviselni.

A 2-es reaktorban 530 sievertes sugárzást mértek a szakemberek, így hát bátran leküldhettek egy takarító robotot. Ezek a robotok meglehetősen jól felszereltek és felvannak készítve arra, ha esetleg ez-az elromlik rajtuk, elvégre mégis csak extrém körülmények között dolgoznak, ráadásul egy ember számára már a 100 sivertes dózis is halálos, így az nem lehet opció, hogy valaki majd leszalad megszerelni az elromlott robotokat. A vészforgatókönyvekre való felkészülés pedig nagyon is fontos. Jó bizonyíték erre, hogy a leküldött takarító robotot 2 óra elteltével kénytelenek voltak kivonni a küldetésről, mert mindkét kamerája elkezdte megadni magát.

A Tepco szakaemberei úgy vélik, hogy legfeljebb 650 sievertnyi sugárzás érhette a robotot óránként, amit simán bírnia kellett volna. Mivel a robot nem tudta elvégezni a feladatát, így hamarosan újabb egységet küldenek le. A jó hír, hogy a reaktorban mért extrém magas sugárzás ellenére, a csapat nem talált olyan lyukat, ami a szivárgás kockázatát vetné fel. A rossz hír, hogy még az optimista becslések szerint is további 30-40 év kell a sérült reaktorok eltakarításához.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)