Jump to content

A pixelsűrűségi versenynek még korántsincs vége

2014. 11. 15. 20:00

A Sharp nemrégiben egy új kijelzővel állt elő, mely minden eddiginél több pixelt képes összesűríteni egyetlen kicsi inchen. A dolog ugyan már régen meghaladta az emberi szem által megkülönböztethető minőségeket, ám a cégek továbbra is folytatják a pixelsűrítési háborúban a fegyverkezést.

Ha nem csak egyszerűen egészséges a látásod, de ezen felül még jobb a szemed, mint az átlagnak, akkor körülbelül a legnagyobb pixelsűrűség, amit még képes vagy befogadni az az 500 ppi (500 pixel per inch). Ez azonban sehol nem érdekli a gyártókat és a marketingeseket! A verseny nem állhat le pusztán azért, mert két csúcskészülék között már senki nem látja a különséget. A lényeg, hogy rálicitáljunk a másikra.

Legalábbis körülbelül ennek szellemében készülhetett a Sharp vadonatúj iPhone 4s-méretű, azaz 4,1”-os IGZO LCD kijelzője WQXGA (2 560 x 1 600) felbontással. Ez azt jelenti, hogy 736 ppi-vel rendelkezik a képernyő – mely mint említettük jócskán meghaladja az emberi szem érzékelési tartományát.

Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy a Sharp-nak sikerült ezzel alaposan megelőzni az eddig élen járó Samsung-ot, akik a Galaxy S5 LTE-A kijelzőjébe inchenként 576 pixelt zsúfoltak.

Még beletelik egy kis időbe míg a Sharp fejlesztése a boltokba kerül. Elsőként valószínűleg 2016-ban debütál majd készülék ekkora pixelsűrűsággel, addigra azonban szinte biztos, hogy újabb csúcstartó születik. Máris hírek érkeztek arról, hogy a Samsung egy 5,9”-os, 4K Super AMOLED kijelző fejlesztésén fáradozik, mely 747 ppi-vel kápráztatná el közönségét. Ha azonban ezek közt látni szeretnéd a különbséget, akkor ideje ipari mennyiségű répát iktatni az étrendedbe...

Forrás: engadget.com

Fotó: engadget.com és cdrinfo.com

Írta: Ambróz Nóra