Jump to content

Olli – Az IBM Watson-vezérelt elektromos kisbusz

2016. 06. 17. 10:00

Ha Washington DC-ben járunk, akkor könnyen lehet, hogy összefutunk Ollival, a takaros kis sofőr nélküli busszal amint épp az utcákat rója keresztül-kasul.

Olli egy 3D nyomtatással készült ekeromos kisbusz, amit a Local Motors tervezett. Még talán emlékezhetünk rá, hogy ugyan ez a cég csinálja a 3D-nyomtatott autókat is. Az autógyártó pöpecül össze is rakta a 12 személy szállítására alkalmas kisbuszt, aztán társultak az IBM-el, hogy a Watson mesterséges intelligencia képességeit felhasználva leheljenek életet az EV egyéb képességeibe. Például Watsonnak köszönhetően megmondhatjuk az anyanyelvünkön Ollinak, hogy hova szeretnénk menni és ő bizony el is visz minket szépen oda.

Olli jelenleg csak Washington DC exkluzív, de még az idén megkapja a saját példányát Miami és Las Vegas is. De a Local Motors szeretné az USA-n kívülre is eljuttatni Ollit, mint például: Berlin, Koppenhága és Canberra.

Ha és amikor véget ér a tesztidőszak és a sofőr nélküli elektromos jármüvek már végre személyeket is szállíthatnak, akkor elég lesz egy app segítségével megidéznünk Ollit, akárcsak egy Ubert. A Local Motors nagy jövöt álmodott meg Olli számára. Szeretnének egy nemzetközi szintű hálózatot létrehozni a jármű segítségével, aminek legyártásához és összeszereléséhez nem mellesleg elegendő mindössze 10 óra.

(Forrás: engadget.com)