Jump to content

Okos, elektromos és összecsukható a Xiaomi kerékpárja

2016. 07. 02. 16:00

A Xiaomi legújabb terméke nem egy újabb okostelefon vagy egy IoT kütyü. Nem. Egy kerékpárt készített az elektronikai cég, méghozzá nem is akármilyet.

Ma már tényleg minden új cucc elé oda kell rakni, hogy okos és ha nincs rajta legalább egy érintőképernyő, akkor az már nem is napjaink terméke. Amikor meghallottam, hogy a Xiaomi kerékpárgyártásra adta a fejét akkor valami hasonló „okos” megoldásra számítottam, de be kell váljam kellemesen csalódtam.

Mármint nekem ugyan nem kéne egy ilyen kerékpár, de egyáltalán nem haszontalan elgondolás alapján jött világra a Xiaomi QiCycle. Rengeteg valóban okos megoldást gyúrt egybe az új kétkerekű termékébe a mobilgyártó cég, le a kalappal.

Például összehajtható kerékpárt már láttunk. Elektromos kerékpár se újdonság. No, de összehajtható elektromos kerékpár? Ügye? Olyan még nem volt! Egy feltöltéssel 45 kilométert gurulhatunk vele és akkor se fogunk megszakadni, ha meg kell emelni, mert csak 14,5 kiló, ami lenyűgözően könnyű összehasonlítva mondjuk papám majd 50 kilós elektromos kerékpárjával.

Persze ettől még nem okos a kerékpár igaz? De, ha rakunk bele egy halom szenzort, hogy mérje a megtett távot, sebességet, elégetett kalóriát számoljon meg a jó ég tudja mit és ezeket természetesen meg is tudja mutatni a saját kis apró kijelzőjén, na, akkor már rá lehet fogni.

A Xiaomi kerékpárjának legolcsóbb kivitele 2999 kínai jüan. Ez olyan 128 000 magyar forintban, de nem véletlenül jüan adtuk meg, mert ha ilyen kerékpárt szeretnénk, akkor Kínába kell mennünk érte. Európában egyelőre nem tervezi forgalmazni a Xiaomi.

(Forrás: engadget.com)