Jump to content

’Smart Replies’, az élet megrontója

2016. 05. 21. 16:00

A napokban a Google bemutatta az új mesterséges intelligenciával megspékelt üzenetküldő applikációját, az Allo-t, ami tönkreteheti a barátságainkat.

A Smart Reply technológia az egyik kulcseleme az Allo alkalmazásnak. Lehetővé teszi, hogy a gép tőlünk eltanult stílusú válaszjavaslatokat fogalmazzon meg számunkra. Jómagam, aki egyébként elismeri és csodálja az ilyen új AI-al kapcsolatos fejlesztéseket itt egy picikét elhúztam a szám szélét. Az a helyzet, hogy én biztos nem szeretném, ha valaki velem való chatelés során folyamodna ennek a funkciónak az alkalmazásához. Sőt, kifejezetten sértőnek találnám. Ha nincs időnk beszélgetni, válaszolni az üzeneteinkre, akkor ne tegyük, de ne hozzuk se magunkat se a másikat, aki velünk szeretne beszélni kínos és megalázó helyzetbe azzal, hogy egy mesterséges intelligenciával küldözgetünk előre megkomponált válaszokat.

Persze lehet, csak én vagyok túl régimódi, de szerintem a Smart Replies bármennyire is hangzatos dolog, pont az üzenetküldő alkalmazás lényege mellett megy el vele a Google. Valaki, valakivel beszélgetni szeretne és nem a lélektelen gépi komornyikkal társalogni.

Persze vannak olyan automatikus válaszok, amik hasznosak. „később visszahívlak” és társai, de az emberi kommunikációt, a társalgást magát értelmetlen szoftveresen helyettesíteni. Képzeljük el, hogy szívünk hölgyének küldjük a cuki kutyás képet, hogy ezzel örömet szerezzünk és megmosolyogtassuk. Szinte rögtön jön is a válasz, hogy „jaj de aranyos” és mi meg örülhetünk, hogy napi jótett pipa. Közbe meg egy fenéket, csak az AI által kínált válaszlehetőségekből gyors odabökött egyet. Ez finoman szólva is lehangoló gondolat.

Elismerem én is az a fajta ember vagyok, akinek néha egyszerűen csak nincs kedvem vagy időm beszélgetni valakivel, vagy valakikkel. Ilyenkor biztos hasznos lenne egy robot, aki gyakorlatilag megtenné helyettem, de ez szerintem inkább bántó, mintha megmondja az ember az igazat, hogy most egyszerűen fáradt ehhez.  Az időnk értékes és az, hogy kivel töltjük el, kinek szentelünk figyelmet, kivel kommunikálunk az egyben egy gesztus is. Egy olyan gesztus, ami nem jelent semmit, ha robotok végzik el helyettünk. Ne legyünk lusták lepötyögni a saját gondolatainkat.

(Forrás: engadget.com)