Jump to content

NASA videó: a Hold sötét oldala

2015. 02. 07. 10:00

Ha mindig is kíváncsi voltál arra, hogyan is nézhet ki a Hold a Földtől távolabb eső oldala, ám lusta voltál rákeresni és bogarászni a NASA eddigi felvételei közt, akkor most itt van minden, amit tudni szerettél volna a Hold sötét feléről egyetlen videóban.

A felvételek alapjául szolgáló adatokat a NASA Lunar Reconnaissance Orbiter elnevezésű eszköze biztosította, mely betekintést ad az égitest rengeteg kráterrel borított távolabbi felére, melyet többnyire a „sötét oldalnak” neveznek, mi pedig egyből a Sith-ekre és a Pink Floydra asszociálunk emiatt.

A hátterében, ha jól figyelsz, láthatod a Földet is csillogni, miközben a Hold ciklikus változásait vizsgálod egy eddig talán ismeretlen nézőpontból. Észreveheted eközben azt is, hogy nincsenek sima és sötétebb foltok, melyeket a mi perspektívánkból látsz, hanem ehelyett egy az űrből érkező mindenféle szemét által roncsolt felülettel szembesülsz.

Látva, hogy mennyi mindent fogott fel szerény űrbeli kísérőnk, hálásak lehetünk neki a védelemért , nem csak azért, mert a tengerek erejét stabilizálja.

Forrás: engadget.com

Fotó: leadensleeve.deviantart.com és en.wikipedia.org

Írta: Ambróz Nóra