Jump to content

Mikroszkopikus, arany nanocsövekkel a rák ellen

2015. 02. 16. 14:00

Az orvosok egybehangzóan azt állítják, hogy a rákot azonnal el kell kezdeni kezelni, amint tudomást szerzünk a bajról. A nanocsöves technológia pedig éppen ebben lehet hatalmas segítségére a világnak.

A leeds-i egyetem kutatói nemrégiben arany nanocsöveket teszteltek, melyek egyaránt hasznosak a rák kimutatásában és elpusztításában. A csövek képesek elnyelni az infrához közeli fényfrekvenciákat, melyeknek köszönhetően részben hőt tudnak termelni, részben pedig áttlátszóva tehetik az emberi bőrt.

Ehhez mindössze különböző erősségű lézert kell rájuk irányítani, amivel eltérő céloknak megfelelően lesznek alkalmazhatóak. Az alacsonyabb erősséggel lehetőség adódik a tumorok felfedezésére, míg a nagyobb megvilágítás annyi hőt termel, hogy az elpusztítja a csövek körüli rákos sejteket. A formának köszönhetően a gyógyszerek bevitele is egyszerű, melyet a kezeléssel együtt juttathatnának az orvosok a beteg szervezetébe.

A kezelések egyik további előnye, hogy az arany nanocsövek különösebb kártékony hatások nélkül vihetők be a szervezetbe és könnyen is távoznak, így sokkal kevesebb radikális mellékhatásuk van, mint a kemoterápiának. Ha minden rendben működik, akkor optimálisan csak egy injekció és némi lézeres kezelés szükséges az életmentő beavatkozáshoz majd.

A tudósok egyelőre csak egérkísérletek végeztek eddig, így még valószínűleg messze van a technológia attól, hogy elterjedjen.

Forrás: engadget.com

Fotó: mawi.tu-darmstadt.de

Írta: Ambróz Nóra