Jump to content

NASA: a Jupiter legnagyobb holdján óceán van

2015. 03. 14. 14:00

A NASA már régóta sejti, hogy a Ganymedes felszíne alatt egy óceán rejtőzik, ám ezt nem egyszerű bebizonyítani a külső naprendszerben. Most azonban a Hubble teleszkóp és a tudósok egy csapata sikeresen alátámasztotta az elméletet.

Hogyan sikerült ez? A Ganymedes az egyetlen olyan hold a naprendszerben, melynek saját mágneses mezője van. Ez összekapcsolófik a Jupiterével, ugyanis elég közel helyezkedik el a hold a bolygóhoz. A kapcsolat miatt alakul ki az aurorának avagy sarki fénynek nevezett jelenség a hold északi és déli sarkvidékein.

A Hubble teleszkóp ultraviola fényben vizsgálta a jelenségek mozgását. Mivel egy sósvízű tengernek saját mágneses tere van, mely eltéríti a Jupiterét, ezért korlátozza a fények mozgását és egyfajata lassú táncra kényszeríti őket. A Ganymedes esetében tökéletsen megfigyelhető mindez. A csapat szerint a hold 152 km vastag jégpáncélja alatt további 97 kilométernyi sósvíz van. Ez az óceán tízszer mélyebb, mint a mieink a Földön.

A NASA máris kiszemelt egy sor jeges holdat, mint a Titán, az Európa és az Enkeladusz, ugyanis a víz nélkülözhetetlen az élet nyomainak kutatásában. Nem lennénk meglepve azonban, ha a jövőben a Ganymedes-re is indulna kutatóegység.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra