Jump to content

A Mesterséges „orr” kiszagolja az ideggázokat és a növényvédő szereket

2016. 07. 09. 13:00

Belga kutatók kifejlesztettek egy szuperérzékeny gázszenzort, ami képes kiszimatolni veszélyes anyagokat anélkül, hogy ember vagy állat életét kockáztatnánk.

Vannak olyan anyagok, amikből egyetlen szippantás is rendkívül veszélyes lehet az élő szervezetre. Szerencsére ezek felderítésére mostantól senkinek se kell kockáztatni az életét hála néhány Belga kutatónak, akik kifejlesztettek egy elektronikus „orrot”. A spéci gázszenzor keretrendszereként egy szivacsos fémorganikus (szerves fém) anyagot használnak a gázok elnyelésére és nagyon-nagyon kicsi mennyiségű foszfonátokat a káros gázok, mint például a szarin (aka ideggáz) vagy más növényvédő szerek felismerésére. Az eszköz olyan érzékeny, hogy még a legokosabb gonosztevőknek is komoly problémát jelent majd elrejteni a vegyi fegyvereiket.

Maga a keretrendszer jól adoptálható új vagy már meglévő berendezésekbe. Akár egy okostelefonba is beépíthető és máris hasznosabb, mint egy biztonsági ellenőrzés. Ezzel a technológiával soha többet nem kell aggódni, hogy egy tárgy rejteget-e valami huncutságot, a válasz rögtön kéznél lehet.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)