Jump to content

Agyvezérelt nanobotokkal adagoltak gyógyszereket csótányokba

2016. 08. 29. 10:00

Gyógyszerek, agykontroll, nanobotok és csótányok egy kutatásban? Ez még mind semmi. Kapaszkodjunk meg, mert a csavar még csak most jön.

A Bal-Ilani Egyetem tudósainak és az Izraeli Interdiszciplináris Központ közös munkájának köszönhetően komoly áttörés következhet be abban, hogy hogyan és miként történjen a különböző gyógyszerek bejutatása és adagolása a szervezetünkbe. Speciális nanobotokat hoztak létre, amiket aztán a csótányokba fecskendeztek, hogy ott egy fluoreszkáló anyagot bocsássanak ki agyi jelek hatására.

Bár az egész valószínűleg első hallásra és talán másodikra is örülten nyakatekerten hangzik, de végső soron valódi segítséget jelenthet az embereknek. Ha egy skizofréniás beteg épp egy erőszakos epizódot él meg, akkor az agyi hullámai beindíthatják a nanobotok gyógyszerkiválasztását és segíthetnek a páciensen rögtön ott és akkor, amikor a legnagyobb szüksége van rá. Ráadásul így tényleg csak akkor kapnák meg a szükséges anyagokat, ha a szervezetük szükségét jelzi, így csökkennének az esetleges mellékhatások is.

Ez így már elég jól hangzik nem, de? Ráadásul a csótányokba fecskendezett nanobotok egy úgynevezett origami DNS-ből készültek, amik természetesek és könnyen programozhatók. Ezeket aztán megspékelik egy kis vas-oxid nanorészecskével, ami tulajdonképpen a szabályzó zártként fog funkcionálni. A technológia momentán működőképesnek látszik. A csapat további teszteket végez, hogy az esetleges hibák és komplikációs lehetőségek mind felderüljenek a kísérleti stádiumban.

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)