Jump to content

A 2016-os év volt az eddig mért legmelegebb

2017. 01. 31. 09:23

Az eddig mért adatok alapján ez előtt soha nem tapasztalt forróságot hozott a 2016-os év, ráadásul nem ő az első. Évről évre egyre melegebb időket élünk.

A NASA, valamint a NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) közös jelentése szerint, hivatalosan is 2016 volt az eddigi legmelegebb év a rögzített adatok alapján. Ha ez a statisztikai megállapítás ismerősen hangzik, az azért lehet, mert 2015 szintén elmondhatta ezt magáról, ahogy korábban a 2014-es év is. Ez a három éven át tartó hőmérséklet emelkedés azt jelenti, hogy a bolygó összesen két Fahrenheit fokkal (1,1 Celsius) melegebb, mint a 19. században volt.

A NOAA és a NASA közös jelentésének konklúziója, hogy ezen a ponton nehéz lenne tagadni a felmelegedést. A NASA Goddard igazgatója, Gavin Schmidt szerint egyértelműen egy folyamatban lévő hosszú távú felmelegedési tendenciával van dolgunk. 2001-es év óta 16-ból 17 év szerepelt a legmelegebb évként a statisztikában.

2015-2016-ra a kutatók ismételten kifejtették, hogy az ember által okozott CO2 és üvegházhatást okozó gázkibocsátás a legnagyobb tényező az emelkedő hőmérséklet mögött. Igaz, a Föld nem minden régióját érinti egyformán a helyzet, de például a Sarkvidéken katasztrofális következményei vannak a változásoknak és csak idő kérdése, hogy mindenkihez elérjenek.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: NOAA / pixabay.com)