Jump to content

Félelmetes méreteket ölt az E-hulladék szint Ázsiában

2017. 01. 31. 16:32

Ha eddig azt gondoltad, hogy az emberiség eldobható kütyü kultúrája már káros hatással van a környezetre, akkor ezt figyeld.. lesz ez még sokkal rosszabb.

Az ENSZ Egyetem kutatása megállapította, hogy az e-hulladék szintje Kelet és Délkelet Ázsiában 63%-kal emelkedett 2010-ről 2015-re, ezzel elérve a 12,3 millió tonnát. Nem meglepő módon Hongkong, Szingapúr, Tajvan és Kína főbb területei termelik ki helyileg az ilyen típusú hulladék legjavát, de miért ez a félelmetes növekedést mutató tendencia?

A Jelentés azt állítja, hogy a társadalmi és technológiai fejlődés az oka. Egyes ázsiai országok (mint például Kína) gyorsan virágzó középosztállyal rendelkeznek. Ez az életminőség egy jó szintjét jelenti, de egyben azt is eredményezi, hogy az emberek több kütyüt vásárolnak, ezzel pedig szelet adnak a környezetszennyezés vitorlájába. Az új technológiák terjedése, mint a tabletek és a különféle viselhető kütyük, szintén nem segítenek a helyzeten. Minél gyakrabban cserélik tárgyaikat újabbakra az emberek, annál több e-szemét keletkezik.

A megoldást az oktatás és az emberek szelektív hulladékkezelésre való sarkallása jelenhetné. A tanulmány némi reménysugarat is felvillant a sötét kilátások közepette. Megjegyzi, hogy például Dél-Korea és Taiwan relatíve jó munkát végez az e-hulladék kezelésével. Más országok, mint Kína, Malajzia vagy Vietnám szintén elkezdték lefektetni az e-hulladék kezelésére szolgáló törvényeket. Sajnos azonban mindent összevetve a helyzet még sokkal rosszabb lesz, mielőtt kicsit is jobbra fordulhatna.  

(Forrás: engadget.com Fotó forrása: pixabay.com)