Jump to content

Alakváltó tésztát készítettek az MIT kutatói

2017. 05. 27. 21:55

Furcsa és különös világban élünk, az már egyszer biztos. A 3D nyomtatott alakváltó tészták korában, amikor az ember joggal érezheti úgy, hogy már az önmagát gombocoló gombóc se lehet messze.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem egy új projektje molekuláris szintre vitte a gasztronómiát, hogy 3D nyomtatás segítségével készítsenek makarónit. Az MIT News szerint Wen Wang és Lining Yao fogtak egy kis keményítőt meg egy kis zselatint és nyújtottak belőle egy kis alakváltó tésztát. Egészen pontosan olyan tésztaanyagról beszélünk, ami a vízzel való érintkezésre reagálva meghajlik. Yao azt reméli, hogy ez a technológia lehet a kulcs, hogy egynap megszülessen az önmagát hajtógató gombóc tészta. A gombócok nagy rajongóiként mi ehhez csak drukkolni tudunk neki.

Wang és Yao eredetileg egy olyan baktériumon dolgozott, ami reagál a nedvességre. Amikor elkezdték tesztelni étkezésre alkalmas anyagokon, akkor rájöttek, hogy hasonló hatást érhetnek el a tésztánál is a baktériummal. A 3D nyomtatott tésztadarabok különböző vastagságú zselatin rétegekből állnak össze és minden rétegnek külön célja van. A vastagabb felső réteg nyeli el a vizet, ami a vékonyabb alsó rétegre hajlik rá, így létrehozva egy egyszerű cső alakú tésztaformát. Az alábbi videóban mozgás közben is megnézhetjük a kissé bizarr látványt nyújtó folyamatot.

Kétségtelen, hogy a 3D nyomtatott alakváltó tészta roppant szórakoztató egy kellemes vacsorához, de a Tangible Media Group egy ennél gyakorlatiasabb célt talált ki: Az eljárással készült tésztaanyag lapos formába szállítható, amivel csökken a helyigénye, ami pedig végsősoron olcsóbb szállítást tesz lehetővé. Már csak azt kell kitalálnia az MIT csapatának, hogy a laborkörülmények között 3D nyomtatott és modellezett alakváltó tészta előállítását hogyan ültessék át egy egyszerűbb és költséghatékonyabb gyártási metódusba. A másik gond, hogy a kutatók által előállított tésztaanyag főként zselatinból áll, s mint arra a Popular Science felhívja a figyelmet, nem kifejezetten hasonlít az íze a hagyományos tésztáéra. Az ipari gyártásra alkalmas módszer kidolgozása mellett, ez szintén egy komoly probléma, de mi nagyon várjuk, hogy a tányérunkra kerüljön a megoldás.

(Forrás: enggadget.com Kép forrása: MIT News)