Jump to content

Az Adobe bemutatja, hogy photoshopolják az űrfotókat

2015. 09. 29. 14:00

Korántsem titok, hogy a NASA az űrbeli tüneményekről kiadott fotói nagyon kemény utómunkákon mennek keresztül. Nevezetesen photoshopoláson, mintha csak reklámfotók vagy promó képek lennének. Most az Adobe egy blog posztban mutatta meg, mi is történik pontosan az utólagos szerkesztés során.

Először is a retusálást nem holmi átlagos grafikus designer végzi: rendszerint képzett csillagászokról van szó. Ennek oka, hogy rengeteg nyeres adat akkurátus interpretálására van szükség, hogy sikerüljön a formátlan masszákból előkotorni a ködös szépségű nebulákat és más égi testeket.

Egyike az ilyen csillagászoknak Robert Hurt, a Caltech munkatársa, aki elmagyarázta, hogy munkája általában „nyers szürkeárnyalatos adatokkal kezdődik és infrafelvételekkel.” Először ezeken a kontrasztot kell megnövelni, hogy kiemelkedjenek a legérdekesebb vonások, majd a csillagász a kép hibáit és torzulásait távolítja el. Ezt követően az infra színeket kell szabad szemmel láthatóvá tenni. Hurt a fotók gyártása során általában több felvételt rétegez egymásra más-más teleszkópok képeiből (mint a Hubble és a Spitzer), hogy sikerüljön minél élénkebb és pontosabb eredményt kapni. Az alábbi kép példaként a Orion köd fotójának alakulását mutatja be:

Hasonló eljárásokon ment keresztül az Andromeda galaxis a cikkhez csatolt panoráma képe és számos a Marsról publikált, a Curiosity által készített felvétel is.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Ambróz Nóra