Jump to content

Robot Cache – Egy új platform, ahol kriptovalutáért kereskedhetünk játékokkal

2018. 01. 16. 19:21

Egy újabb Steam vetélytárs tűnt fel a horizonton, méghozzá nem is akármilyen. Az InXile Entertainment vezérigazgatója, Brian Fargo nemrég leplezte le új, blokklánc alapú digitális terjesztő platformját, a Robot Cache-t.

A Robot Cache több szempontból is új szemléletet követ. Egyrészt ez egy olyan platform, ahol a játékosok épp úgy megvásárolhatnak játékokat, mint bármilyen más platformon, viszont itt ha végeztek egy játékkal, akkor lehetőségük lesz azt újra eladni. Másrészt a Robot Cache saját Iron nevezetű kriptovalutával fog rendelkezni, amelyet bányászaton vagy játékok újraeladásán keresztül lehet majd megszerezni, hogy aztán újabb játékok megvásárlására költhessük.

„Csupán néhány tucat vállalat dominálja a több milliárd dolláros digitális PC videojáték piacot” – mondta a Robot Cache vezérigazgatója, Lee Jacobson.  „ A Robot Cache forradalmasítani tervezi ezt az iparágat azáltal, hogy elindítja az első működőképes decentralizált videojáték-piacteret, amely mind a videojátékok készítőinek, mind pedig a játékosoknak előnyös.” Mindezt a blokklánc technológia adta lehetőségek és rugalmasság biztonságos és átlátható kiaknázásának köszönhetően.

Nagy szavak és nagy ígéretek, de miért is lenne ez jó a fejlesztőknek? A számok jelenthetik a választ. A Steam és a GOG is 30%-ot vesz le minden a platformján keresztül eladott játékból, de a Robot Cache platformján keresztül értékesített játékok után a bevétel 95%-át megtarthatnák a fejlesztők, továbbá az újraeladásokból bejövő bevételek 70%-át is megkapnák, ami így már több mint csábító. Az az újraeladásból tehát 70%-ot kapnának a fejlesztők, 25%-ot a korábbi tulajdonosok és csupán 5%-ot a platform. A másik nagy előnye a platformnak, hogy a blokklánc technológiát használnák fel a játékok kulcsának újraeladásához. Jelenleg a blokklánc technológia a legbiztosabb módszer, amivel megakadályozható, hogy duplikált példányokat hozzanak létre egy kulcsból, ami nem elhanyagolható apróság biztonsági szempontból.

Így már érthető, hogy miért és mit nyernének a Robot Cache platformmal a játékokat készítő cégek és a fogyasztók, habár az egész túl szépen hangzik, nem is beszélve arról, hogy a piacot jelenleg domináló vállalatok aligha néznék tétlenül a dolgot. Legalább egy kevés szkeptikusság ebben az esetben mindenképpen helyénvaló. Nem tudni végül működni fog-e a dolog, de ha szeretnénk majd kipróbálni, akkor mentsük el magunknak a platform oldalát a könyvjelzőink közé.

(Forrás: www.vg247.com Kép forrása: www.vg247.com)