Jump to content

Hogyan találjuk meg a tökéletes okoshangszórót 2018-ban?

2018. 02. 19. 18:35

Az okoshangszórók egy teljesen új termékkategóriát hoztak létre maguknak az elmúlt néhány évben. Népszerűségük az Amazon Echo 2014-es bemutatkozása óta folyamatosan csak nő, mostanra pedig egész szép kis választék áll belőlük a vásárlók rendelkezésére.

A kérdés amit mi most itt boncolgatni szeretnénk, hogy hogyan is lehetséges a piacon lévő okoshangszórók közül kiválasztani magunk számára a tökéletes eszközt? Hogyan válasszunk az Amazon Echo, a Google Home, az Apple HomePod és a többiek között?

Az okoshangszórók lényege, hogy kényelmesebbé tegyék az életünk. Hogy ne kelljen folyton a okostelefonunkon matatni, ha el szeretnénk indítani egy alkalmazást, meghívni egy csatlakoztatott eszköz funkcióját, vagy gyorsan friss híreket kapni. Egy okoshangszóróval az otthonunkban ezeket a dolgokat egy egyszerű hangparancs kiadásával is elintézhetjük, viszont erre mindegyik eszköz képes, csak az a nem mindegy hogy hogyan. Ha csak ismerkedni szeretnénk ezzel az egész hangvezérelt okosotthon ötlettel és nincsenek specifikus elvárásaink, akkor az Amazon Echo Dot lesz számunkra a tökéletes belépő.

Az Amazon Echo Dot hozza az összes olyan alap funkciót, amit egy okoshangszóróltól manapság egyébként el lehet várni, plusz büszkén mondhatja magára, hogy termékkategórián belül a legpénztárcakímélőbb választás. Ár/érték arányban a legjobb választás, habár a kompakt kialakítása miatt ez a termék inkább egy okoskütyü, mintsem egy igazi hangeszköz, de ügyebár valamit valamiért.

A következő szintén belépő szinten ajánlott okoshangszóró a Google Mini. Tulajdonképpen ez a Google okoshangszórós termékkínálatán belül az Amazon Echo Dot megfelelője. Olcsó és okos, viszont a riválissal ellentétben képes több hangot is megkülönböztetni, így megoldható, hogy a különböző felhasználóknak személyre szabott profilt és válaszkészletet tartsunk fenn vele, plusz ízlések és pofonok, de a lekerekített formáival szerintünk jobban is néz ki, mint a Dot.

A fenti okoshangszórók ugyan elég okosak, s cserébe nem is túl drágák, viszont ha számunkra inkább a hangszóró rész lenne a fontos az okos+hangszóró   párosításból, akkor vegyük szemügyre közelebbről a Sonos One hangszórót. A Sonos One lényegesen drágább, mint egy Dot vagy egy Mini, de ez a nagyjából kétszáz dolláros eszköz már elég erőteljes, hogy a teret megtöltő, minőségi hangzást nyújtson, miközben az Amazon Alexa integrációjának hála, gyakorlatilag minden olyan okosságra képes, amire az Amazon Echo okoshangszórók. Hab a tortán, hogy ha minden jól megy, akkor a későbbiekben a Sonos okoshangszórók támogatása a Google Asszisztensével és az Apple Sirijével is bővülni fog.

Nem hoztuk fel eddig igazán az Apple HomePod készülékét, de erre jó okunk volt. Momentán okosság terén nem tudja felvenni a versenyt a riválisokkal az Apple terméke, így nem igazán tudnánk javasolni, csak akkor, ha már egyébként is elköteleztük magunkat az Apple márka mellett, Apple termékek vesznek minket körbe, és van türelmünk egy olyan, egyébként teljesen jó hangzást nyújtó okoshangszóróhoz, ami még csak ezután fog igazán kiokosodni. Az Apple HomePod momentán azt is jelenti, hogy vele limitáljuk magunkat az Apple atmoszférával kompatibilis szolgáltatások használatára, ami nagy lemondást jelent kontrasztban a rivális virtuális asszisztensek képességeivel.

Természetesen az Amazon és a Google is rendelkezik kifinomultabb hangzást nyújtó, s valamivel drágább termékekkel, tehát ha a számunkra tökéletes okoshangszórót keressük akkor nem elég ár, külső és hangzás szempontjából vizsgálni az opcióinkat. Amennyiben nem csak barátkozni szeretnénk a hangvezérléssel, hanem konkrét terveink vannak a jövőbeni okoshangszórónkkal az otthonunkban, úgy feltétlen figyelembe érdemes venni, hogy már milyen eszközök állnak a rendelkezésünkre, illetve hogy melyik platform mellett szeretnénk elkötelezni magunkat. Ha már tudjuk, hogy az Amazon, a Google vagy az Apple rendszerek szerelmesei vagyunk, akkor ez alapvetően meg fogja határozni azt, hogy számunkra melyik okoshangszóró családot érdemes vizsgálni. Nézzünk rá az okostelefonunkra, nézzünk ré az okoseszközeinkre, gondoljuk végig, hogy eddig inkább melyik platformon mozogtunk, illetve találtuk kényelmesnek, s már tudni is fogjuk, hogy melyik okoshangszóróval szeretnénk kiegészíteni otthonunk technikai arzenálját. Az egyre szélesedő okoshangszóró kínálatnak hála szinte garantált, hogy meg fogjuk tudni találni a számunkra tökéletes terméket, csak azt kell eldöntenünk, hogy pontosan mi mit is keresünk: márkahűséget, platformhűséget, vagy valami specifikusabbat? Ne féljünk ennek a kérdésnek a megválaszolására kellő időt szánni.

(Forrás: azokosotthon.hu Kép forrása: Amazon, Apple, Google, cnet.com)