Jump to content

Google Home Max vagy Apple HomePod? A válasz egyértelmű

2018. 02. 20. 01:36

Végre az Apple is előállt a maga okoshangszórójával, ami inkább jól hangzik, mint okosan, amivel még mondjuk még hang minőség terén fel is tudja venni a versenyt a belépő szintű riválisokkal, de mit tud kezdeni mondjuk egy Google Home Max okoshangszóróval összehasonlításban?

Az Apple HomePod készülékén érződik, hogy a Google vagy az Amazon termékekhez képest le van maradva okosság terén. Egyszerűen a riválisoknak már rengeteg idejük volt bővíteni a kínált funkciók és kompatibilis eszközök listáját, még az Apple csak most először próbálkozott be ezen a piacon. Igazából két dologgal szoktak érvelni az Apple HomePod mellett:

  1. Ez egy Apple termék. Ha már Apple fan vagy és teli van az életed almás cuccokkal, Apple Music szolgáltatással és Sirivel, akkor folytasd tovább egy HomePod hangszóróval, aztán előbb vagy utóbb majd csak jó lesz.
  2. Az Apple HomePod hangzása kiváló, kontrasztban a többi okoshangszóróval.

Na most az első dologba nem lehet belekötni. Ha valaki tényleg elkötelezett Apple rajongó, illetve szimpatikusak neki az Apple szolgáltatásai, eszközei és úgy általában ez a platform, akkor nyugodt szívvel rendelheti is a HomePod okoshangszórót. Ellenben a második megállapítás már legfeljebb csak akkor állja meg a helyét, ha a belépő szintű okoshangszórókkal vetjük össze a HomePod-ot. Egy Google Mini-vel vagy egy Amazon Dot-al összevetve valóban jobb hangzással rendelkezik az Apple terméke, csakhogy ezek 5-6x olcsóbbak, és nem is igazán egy súlycsoportba esnek. Ha igazán össze szeretnénk hasonlítani valamivel a HomePod-ot, akkor arra itt a Google Home Max.

Legyen az első összehasonlítási alapunk a design, mert bár mondják hogy nem a külső a fontos, de mégis csak azt nézi meg először az ember. Az Apple HomePod külseje sok mindenre emlékeztethet minket, egy WC papír gurigától kezdve egy elegáns kaparófáig a macskánknak, de azt el kell ismerni, hogy univerzális. Gyakorlatilag bármilyen stílusú otthonban jó mutat, ami mindenképpen egy plusz pont, s ráadásul fele akkora helyet foglal el, mint a Google Home Max. Ehhez képest a Google Home Max egy igazi szörnyeteg. Minden különösebb elegancia és önmérséklet nélkül ordítja magáról, hogy én bizony egy szép nagy hangszóró vagyok, ami igaz is rá, de ezt a kört mégis inkább az Apple kütyüjének ítélnénk oda.

A következő kör az a bizonyos sokat emlegetett hangzás. Apró méretének ellenére ez az ahol igazán kitűnő a HomePod. Szép, tiszta hangzás, jól kiemelt basszusok és az egész szobát megtölteni képes hangerő, ezt mind elmondhatjuk róla, de a Google Home Max-ról is, csak az egy kicsit mintha minden téren eggyel jobban szólna. Ami igazából a HomePod mellett szól, hogy a tér minden irányában egyformán jól hangzik, ami fontos, ha mondjuk a szoba közepén szeretnénk elhelyezni. A Google Home Max kialakítása végett egy bizonyos irányba szól jól, de abba az egy irányba nagyon. Önagában nézve a HomePod hangzása több mint kielégítő, de kissé maszatosnak, zavarosnak hangzik, amikor összehasonlítjuk a Home Max erejével. Semmi gond nincs a HomePod hangzásával, de ez a kör sokkal inkább a Google termékét illeti.

A dobogós összehasonlítási szempontok közül ki nem maradhat egy okoshangszórónál a virtuális asszisztens. Sajnos ezen a téren nem sok érv szól Siri mellett, maximum tényleg annyi, hogy ha már megszoktuk az okostelefonunkon, akkor most itt van okoshangszóróként is. Persze a Google Asszisztens és Siri is képes az alap okoshangszórós dolgokra, mint hangvezérelt zene lejátszás, friss hírek lekérdezése, stb., de mint mesterséges intelligencia, Siri sehol sincs a Google Asszisztenshez képest. Siri egyszerúen nem elég okos. Nem ért vagy nem úgy ért dolgokat ahogy kéne, még a Google asszisztense meglehetősen fejlett ezen a téren, ráadásul képes megkülönböztetni a felhasználókat hangjuk alapján, így külön kezelni a profiljukat, naptárbejegyzéseiket, illetve hozzáférni az általuk használt Google szolgáltatásokhoz, alkalmazásokhoz, és azok beállításaihoz. Az Apple HomePod inkább gúzsba köti a felhasználókat. Csak az igen szerény számú Apple szolgáltatásokhoz és alkalmazásokhoz férhetünk vele hozzá, azokhoz is sokszor limitált mértékben. Mindkét termék hozza a szokásos támogatásokat az okoszárakhoz, okostermosztátokhoz és a többi népszerű okostermék kategóriához, de minthogy az Apple még friss belépő ezen a piacon, így sokkal szegényesebb a partnereinek a listája, ennél fogva sokkal kevesebb eszközzel kompatibilis Siri, mint a Google Asszisztens. Nem is kérdés, hogy ha virtuális asszisztensek szempontjából nézzük, akkor a Google Home Max az okosabb választás.

Így végül összefoglalva azt mondanánk, hogy Google Home Max vs. Apple HomePod 2:1, de azaz egy pont is a designra ízlés kérdése. Összeségében csak nehéz szívvel és tényleg csak az igazi Apple rajongóknak tudnánk ajánlani a HomePod-ot egy Google Home Max okoshangszóró ellenében.

(Forrás: mybroadband.co.za Kép forrása: mybroadband.co.za)