Jump to content

Az Android P megakadályozza majd az alkalmazások illetéktelen kamerahasználatát

2018. 02. 21. 00:42

Nem kéne, hogy a telefonunk a hátunk mögött és az engedélyünk nélkül szaglásszon utánunk. Annak a veszélye, hogy valaki átvegye az irányitást a készülékünk kamerája felett és kémkedjen rólunk néha eltúlzott, de határozottan nem lehetetlen.

Annak a kockázata, hogy a saját telefonunk kameráján keresztül kémkedjenek utánunk nem túl magas, de elég ahhoz, hogy tenni kelljen ellene. A Google határozottan tesz is. Nemrégiben kikerült kódrészletek azt mutatják, hogy az Android P meg fogja akadályozni, hogy a készenlétben lévő alkalmazások sutyiban használják a készülékünk kameráját és/vagy mikrofonját. Ha egy inaktív program próbálja meg használni a fényképezőt, akkor az Android rendszer le fogja tiltani és hibaüzenetet küldeni a felhasználónak. A kamerával egy picit más lesz a helyet. A mikrofon képes lesz felvételeket készíteni, de csak üres adatokat rögzíthet, amíg az alkalmazás nem aktív. A rosszindulatú programok így nem fognak tudni megfigyelni minket a háttérből, de a legitim alkalmazások, mint például a hang alapú csevegők kliensei (amelyek aktivak maradnak) nem lesznek korlátozva.

A Google még hivatalosan be se jelentette az Android P-t, szóval még odébb lehet, hogy formálisan is haljunk a rendszer valódi kapacitásairól és képességeiről. Mindenesetre biztató, hogy láthatóan foglalkoznak az alkalmazások kamera és mikrofonhasználatának felülvizsgálatával. Senki se szeretné, hogy valami perverz a saját telefonján keresztül, akár a saját otthonában leselkedjen utána.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)