Jump to content

A NASA új technikájával képes meghatározni a legveszélyesebb gleccsereket

2017. 11. 20. 16:10

Biztosra mondhatjuk (amerikai elnök ide vagy oda), hogy az olvadó gleccserek és jégtakarók nem éppen ideálisak, valamint hogy az óceán szintjének emelkedése veszélyezteti az alacsonyan fekvő part menti területeket. A kérdés csak az, hogy pontosan melyik jégkupac miatt kell igazán aggódnunk?

A NASA segíthet ennek a kérdésnek a megválaszolásában. Az amerikai űrhivatalnál nemrég kifejlesztettek egy olyan új technikát, amellyel képesek meghatározni, hogy mely gleccserek és jégtakarók olvadása jelent veszélyt egy adott területre. Ez igazából komplexebb, mint hogy simán rábökünk egy-egy gleccserre, de a számítások segíthetnek kijelölni a legveszélyeztetettebb területeket, ami fontos információ lehet azon tengerparti városok számára, amelyeknek esetleg reagálniuk kell a globális felmelegedés következményeire.

Az úgynevezett gardient fingerprint mapping összetett számításokat használ, hogy ellenőrizze a helyi jégvastagság változásait a világ összes vízelvezető rendszerének megfigyelésével. Ha emelkedik a vízszint, akkor több a víz gondolhatnánk, de ez ennél jóval bonyolultabb a helyzet. Ha sok jég megolvad, akkor bizonyos területeken a tenger szintje alacsonyabb lehet a csökkentett gravitációs húzás miatt.

Az így kapott előrejelzések meglepőek lehetnek többféle módon is.  Egyrészt a közelség nem feltétlenül jelzi, hogy melyik gleccserek miatt kell aggódni. Például New Yorknak Grönland északkeleti (legtávolabbi) gleccserei okozhatnak gondot. Aztán mi a helyzet a gravitációs hatással? Oslo környékén a tengerszint várhatóan csökkeni fog, ha csak a fentebb említett grönlandi területek gleccserei kezdenek el olvadni. Eközben Sydney-re a legnagyobb veszélyt a nyugat-antarktiszi törésvonalak jelentik.

Ezek az eredmények nem éppen a legvidámabb képet festik, de fontos, hogy tisztában legyünk a várható fejleményekkel, ha nem sikerülne drasztikusan lelassítani vagy megállítani az olvadás folyamatát. Tetszik vagy sem, a természeti katasztrófákra való megfelelő felkészülés kulcsfontosságú lesz az elkövetkezendő néhány évtízedben.

(Forrás: earther.com Kép forrása: pixabay.com)