Jump to content

Pontos, egy hetes előrejelzéssel kecsegtet a NASA új műholdja

2017. 11. 23. 20:00

A JPSS-1 az első hulláma azon újgenerációs időjárásmegfigyelő műholdaknak, amelyek a következő években megváltoztathatják azt, ahogyan az időjárás előrejelzések pontosságáról vélekedünk.

Az új JPSS-1 (Joint Polar Satellite System-1) szatellittel a NASA és a NOAA több napra előre képes lesz olyan pontos időjárási előrejelzések megalkotására, amelyek kritikus fontosságúak például a hurrikánok és hatásuk lekövetésére, illetve általánosságban növekedni fog az előrejelzések megbízhatósága is. A JPSS-1 az első a NOAA azon műholdsorozatából, amelyeknek felküldésével egy olyan komplex időjárásmegfigyelő rendszer jön majd végsősoron létre, amelyek egészen precíz, megbízható előrejelzéseket tesznek majd lehetővé, méghozzá akár egy hétre előre. A tervek szerint összesen 5 ilyen műholdat küldenek majd fel, amelyek infraképek készítésére és mikrohullámok érzékelésére képes műszerekkel lesznek ellátva. Ezen felül képesek lesznek mérni a légkör hőmérsékletét, felhősségét, jegességét, az óceáni színeket és a vulkáni hamu jelenlétét.

A szatellit kezdetnek egy három hónapos tesztelésen fog átesni, mielőtt működésbe lépne, de amikor végül munkába áll, akkor nagy segítséget fog nyújtani a viharok és hurrikánok vizuális megjelenítésében és követésében, s akár a fejlettebb előrejelzéseknek hála, rengeteg ember életét is segíthet majd megmenteni.

(Forrás: NASA Kép forrása: NASA)