Jump to content

Természeti katasztrófákat idézhet elő a Föld lassuló forgása

2017. 11. 23. 18:36

Kutatók megállapították, hogy lassult a Föld forgása, aminek ugyan az okát még csak találgatják, de azt már tudni vélik, hogy súlyos következményei lehetnek ennek a jelenségnek.

Mi baj lehet abból, ha kicsit lassul a jó öreg Földünk forgása, ügye? A kutatók által nemrég megjelent tanulmány szerint akár Richter-skála szerinti 7-esnél erősebb földrengések jöhetnek létre jövőre, írja a LiveScience.

A Föld lassuló forgása önmagában nem egy példa nélküli jelenség. A szakemberek már korábban felfedezték, hogy időről időre a bolygónk kicsit lelassul, de azt csak az utóbbi száz év mérései alapján derült ki, hogy ez a lassulás összefüggésben van a földrengések gyakoriságával. A lassuló forgás miatt a föld egyébként is szorosan egymásnak feszülő közetlemezei többször és erősebben ütköznek az egyenlítő körül. Ebből aztán nem lehet pontosan megállapítani, hogy hol és mikor csapnak le a földrengések, de az adatok alapján egy ilyen összehúzódás alatt sokkal nagyobb az esély a bekövetkezésükre. A Föld lassuló forgása ráadásul nem csak a földrengésekre, de a kutatók szerint más időjárási jelenségek, mint például a hurrikánok erőségére is hatással van.

Habár a bolygóra és így közvetve ránk is komoly hatással lehet a Föld lassuló forgása, de direkt módon semmit se érzékelhetünk ebből a csupán a másodperc milliomod részével kifejezhető változásból. A szakemberek viszont úgy vélik, hogy a jelenség további vizsgálatával képesek lehetünk sokkal jobban megérteni a Föld viselkedését és hatékonyabban előre jelezni a természeti katasztrófákat.

(Forrás: livescience.com Kép forrása: pixabay.com)