Jump to content

Irány az Alfa Centauri!

2017. 12. 27. 13:10

„Hamarosan” (hah) nem csak az Avatar című sci-fi filmen keresztül érheti el az emberiség az Alfa Centauri csillagrendszert. A NASA 2069-re szondát küldene eme távoli vidékre.

Ha azt gondoltuk, hogy a NASA hosszú távra játszik, amikor 2030-as évekre tervez embert a Marsra küldeni, akkor még csak a felszínt kapargattuk. Az igazán hosszú táv akkor kezdődik, amikor 50-nél is több évvel előre vésünk be valamit a határidő naplónkba és akkor még annak a megvalósulásáról vagy az eredményeinek begyűjtéséről nem is beszéltünk. Ha most rögtön elindítaná a NASA az Alfa Centauri csillagrendszerbe a szondáját, jó eséllyel akkor se látnának még az unokáink se semmit egy mai technológiával kiküldött eszköz eredményeiből, de ez az apróság nem ok arra, hogy ne tervezzük el előre, ügye?

A NASA Jet Propulsion Laboratory adminisztrációja már el is kezdte tervezni azt a küldetést, amely egy űrjárművet indítana az Alfa Centauri rendszerbe… 2069-ben. Igen, 52 év távolságában, úgy 100 évvel az Apollo 11 Hold kirándulása utánra időzítve. A tervek szerint a kiküldött szonda az élet jelei és a potenciálisan belakható exoplanéták után kutatna.

Na de miért kell ilyen sokáig várni a küldetéssel? Egyszerű: a technológia, ami az utat valósággá tehetné, még nem létezik. A JPL arra számít, hogy ennyi idő elég lesz a propulziós technológia fejlődésének ahhoz, hogy a szonda még értelmes időn belül kimenjen és vissza is tudja juttatni az adatokat. Amikor az Alfa Centauri nagyjából 4,4 fényévre van tolunk,  akkor egy a fénysebesség tízedével utazó hajónak 44 évbe telne odaérni, és akkor még az adatok visszaküldésének idejét nem is vettük. Mondani se kell, hogy ez a technológia még messze nem elérhető, nem is beszélve arról, hogy büdzsét se lenne egyszerű keríteni egy ilyen küldetésre. Ettől függetlenül tervezni azt már lehet, de mi nem lennénk meglepődve, ha ebből még 2069-ben se lenne semmi.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)