Jump to content

Az önvezető autókban egy speciális szemüveg segíthet majd az utazási rosszulléten

2018. 01. 22. 13:51

A Michigan Egyetem kutatói egy olyan rendszer szabadalmát nyújtották be, amely különleges szemüveggel éri el, hogy a szemünk által látott mozgás, ne bolygassa meg a szervezetünket.

Utazni egy élmény, pláne egy önvezető autóban, csak sajnos nem mindenkinek pozitív. Nem ritka, hogy szédülés, hányinger vagy a rosszullét más tünetei kapják el utazás közben azokat, akik utazási betegségben szenvednek. A rosszullét oka, hogy a szemek nem tudják követni azt a mozgást, amit érzékelnek, ettől pedig teljesen kiakad az egyensúlyközpont és már jön is a kellemetlen, rossz érzés. A szabadalomban taglalt új megközelítés egy sor sorba aktívált fénycsövet használ, amelyek az önvezető autó mozgását imitálják, így az utasok testének egy amolyan referenciaként szolgálva, miközben szabadon nézegethetik a telefonjukat, anélkül hogy rosszul lennének.

A technológia beépíthető magába a járművekbe, de természeténél fogva hordozható kivitelben is megoldható.  Az Uber nemrég egy hasonló szabadalmi koncepciót jelentett be, amely azonban az érzékszervi bemenetre támaszkodott és nem igényelt hordható felszerelést.

Mivel pusztán egyelőre csak egy szabadalomról van szó, így a kutatók nem garantálják, hogy a technológia végül implementálásra kerül, de már felvették több autógyártóval is a kapcsolatot ez ügyben. Az egyetem azt is megjegyezte, hogy a felnőtek durván felét kapja el a rosszullét, ha utasként olvasni próbálnak utazás közben. Az önvezető autók nem csak azt jelentik, hogy nem lesz többé szükség sofőrökre, de azt is, hogy vezetés helyett tétlenül ülünk majd az autókban. Ezt az időt pedig jó lenne, ha nem utazási rosszulléttől szenvedve kéne eltölteni, így érdemes drukkolni a hasonló találmányoknak.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)