Jump to content

Molekuláris gyárakhoz vezethetnek a DNS nanorobotok

2018. 01. 22. 13:17

A kutatók egy olyan, sok szempontból új szerű, elektromos impulzusokra építő megközelítést dolgoztak ki a mikroszkopikus gépezetek irányítására, amivel már a technológia gyakorlati alkalmazása is értelmet nyer.

A DNS-alapú robotok mindenféle mikroszkopikus gépezetek létrehozásával kecsegtetnek, csak egy gond van velük: lassuak. A jelenleg létező biokémiai folyamatoknak órákra van szüksége, hogy megfelelően mozgásba hozzák a molekulákat, így a technológia gyakorlatilag egyáltalán nem praktikus az időérzékeny feladatoknál. Ez azonban már nem sokáig lesz probléma. A kutatók kifejlesztettek egy DNS nanorobotot (konkrétan egy kart), amely elektromos mezőt használ, hogy 100 000-szer gyorsabban működjön, mint a korábbi megoldások, holott egy viszonylag egyszerű koncepcióra épül.

A DNS molekulák alapból negatív töltésűek. A kutatók arra jöttek rá, hogy gyorsan és pontosan mozgathatják a kart azzal, hogy elektromos impulzusokat alkalmaznak. A kart így könnyedén elforgathatják, áthelyezhetik egy másik pozícióba vagy akár nyomást gyakorolhatnak vele, mindezt alig néhány ezredmásodperc alatt.

Nem feltétlenül fogjuk látni ezeket a nanorobot karokat kis számban munkálkodni. Helyette inkább „milliók” fognak majd egymás mellett dolgozni, egy-egy nanogyár részeként. Az ilyen nanorobotok segítségével komplex molekulák lennének elállíthatók, akár nagy számban, ami hatalmas segítség lenne a gyógyszeripar és gyógyszerkutatás számára. Ez a sok szempontból újszerű elektromos impulzusokra építő módszer végre praktikussá tenné a DNS nanorobotok alkalmazását, ami akár már a közeljövőben be is következhet.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Enzo Kopperger/TUM)