Jump to content

Rendezésre képes robotkarok növelhetik a raktárok hatékonyságát

2018. 02. 21. 01:25

A rendezés és a szervezés nem feltétlenül tartozik a legnehezebb feladatok közé, de cserébe egészen biztosan fárasztóvá válik egy idő után. Csinálják is inkább a robotok, nemde?

Habár a tárgyak sorba rendezése, igazgatása és áthelyezése pont olyan példának tűnik, ami tökéletes feladat egy robot számára, valójában komplikáltabb a dolog, mint elsőre hinnénk. Az emberek számára magától jön a tárgyak felismerésének képessége. Látjuk, hogy mit akarunk megfogni, annak milyen a formája, anyaga és hogyan helyezhetjük el a térben más tárgyak mellé, viszont egy gép számára ezek a számunkra egyszerű dolgok igen nehezen taníthatók.  Éppen ezért a Princeton Egyetem és az MIT kutatói olyan robotokat fejlesztettek ki, amelyek képesek erre, így a jövőben olyan feladatokra is alkalmazni lehet majd őket, mint a raktári válogatás vagy katasztrófa helyszínek megtisztítása.

A csapat elsőnek arra tanította meg a robotot, hogy képeslegyen meghatározni a legideálisabb megközelítést egy tárgy megragadására. A következő lépés az volt, hogy miután a gép képes volt megfogni és felemelni tárgyakat, utána képes legyen meghatározni azokat. A gép kameráival felvételeket készít a tárgyról több szögből is, így az pontosan össze fogja tudni hasonlítani a könyvtárában tárolt mintákkal, majd beazonosítani. Az azonosítást követően a gép már képes lesz megfelelően dönteni arról, hogy hogyan csoportosítsa a nála lévő tárgyat, így effektíve eleget téve a kiválogatás követelményének. A kutatók szerint a jövőben az ilyen és ehhez hasonló robotkarok segíthetnek jelentősen megemelni a raktárok működési hatékonyságát. Így néz ki a rendszerető robotkar akcióban:

(Forrás: engadget.com Kép forrása: MIT)