Jump to content

Kell egy új telefon? Egy olyan igazán új? Akkor itt van neked a Google Pixel

2016. 10. 05. 17:00

A Google hivatalosan is bemutatta két saját fejlesztésű okostelefontját, a Pixel és Pixel XL készülékeket, melyek újradefiniálják majd számunkra az Android platform mibenlétét.

Éveken át a Nexus mobilok jelentettek egyet a „legtisztább” Android élménnyel. Ennek most vége. Nem lesz több Nexus telefon, új nevet kell megjegyezni. Mától az abszolút Android szerepkőrt a Google frissen bejelentett Pixel és Pixel XL okostelefonjai fogják betölteni. Az már sokkal korábban kiderült, hogy ezek a Google által készített csodák sokkal drágábbak lesznek,  mint amit megszoktunk Android platformeréknél. Azt viszont csak sejteni lehetett, hogy mi is állhat ennek a hátterében.

Ha arra fogadtunk, hogy egy iszonyat táp, mindent verő csúcskészüléket fogunk kapni, akkor nyertünk. A jelenlegi mobilpiacon 500 dollár körül juthatunk hozzá egy iPhone 7 vagy egy Galaxy S7 telefonhoz és akkor a Google bedobja a Pixel mobilját 649 dolláros induló árral? Bizony, hogy be, mert megtehetik.

Lássuk mivel is van dolgunk az alap Pixel esetében. A Google tervezte készüléket a tajvani HTC gyártja. Ezen még nem lepődünk meg. Rögtön érdemes kiemelni a beépített 12,3 megapixeles kamerát (ez a hátlapi, de elől is van egy 8MP-s), amiről a Google szerényen csak annyit jegyzet meg, hogy a legjobb értékelést kapott mobilos kamera a világon. Biztos vagyok benne, hogy van, akit már itt megfogtak pedig igazából nem a hardveres elemek lesznek itt a lényegesek, de azért fussunk át rajtuk gyorsan. A legújabb Snapdragon 821-es chipsetből tettek a telefonokba, 4 GB memória és 32/128 GB-os adattároló társaságában. Egy 5 hüvelykes AMOLED kijelzőn nyomkodhatjuk a legeslegújabb Android 7.0 Nougat mobil operációs rendszert, méghozzá gyakorlatilag szünetmentesen hála a 2770mAh-s akkumulátornak, ami 15 perc töltés alatt 7 órányi energiát kajál magába. A készülék dobozában C típusú USB kábeleket fogunk találni a gyönyörű andonizált alumíniummal készült ezüst, kék vagy fekete színű készülékek mellett.

Ez mind szép és jó és kétségtelen, hogy hardveresen nem lehet senkinek semmi panasza a Pixel telefonra, de amiért valójában zabálniuk kellene a népeknek ezt a telefont, azt még inkább csak egy távoli vízióként lehet látni. A legfontosabb, amiről külön is fogunk beszélni, az a Google AI „Assistant”, azaz magyarosított nevén a Google-segéd.  A Pixel-en már ott lesz ez a mesterséges intelligencia, aminek elég lesz annyit mondanunk, hogy Ok Google és már ugrik is majd a segítségükre. Sundar Pinchai a Google vezérigazgatója egy hatalmas lépésként mutatta be ezt a mélytanulásra képes algoritmust használó programot, amelyen cége már elvileg elég régóta dolgozik. Én azt mondom, ha valaki hát ő csak tudja, hogy mit beszél, de azért láttunk már ilyesmit. Érdemes megjegyezni, hogy ez a segédprogram már a Google Allo kommunikációs applikációban is benne van (smart replies and stuff), így innen már kicsit ismerős lehet a dolog néhány embernek. Persze az egész még nagyon az elején jár, de azt alá kell írni, hogy a marketing alapján ígéretes cucc.

Kérdés elég lesz-e ez a konkurenciával szemben? A Google azért egy elég nagy név, így amiatt nem kell aggódni, hogy nem vesz majd senki a készülékükből. Az erős árat lehet indokolni az erős hardverrel, de hogy ebből valóban siker legyen és ne csak egy a Google névvel megtolt csúcstelefonról beszéljünk, ahhoz bizony tényleg az applikációkkal kell majd villantani. Android telefon révén ezzel szerintem nem lesz gond. Az igazság az, hogy ez a készülék nem is önmagában lehet kiemelkedő, hanem a többi olyan újonnan bemutatásra került Google termékkel, mint a Google Home, a Google DayDream View VR headset, a Google Chromecast Ultra vagy a Google Wifi. A cél egyértelműen egy Google féle okosotthon/okoshálozat megteremtése, aminek az összes IoT eszközünk részese lehet és irányítható a Google asszisztensén keresztül.

A Pixel csak ennek a komplex rendszernek egy része. Summa summarum: „Ok Google”.

(Forrás: store.google.com Kép forrása: store.google.com)