Jump to content

Overwatch – Randomokkal játszani szívás

2016. 05. 30. 13:00

A héten minden a Blizzard új csapatos lövöldözős játékáról szólt teljesen megérdemelten. Overwatch egy egyszerű és nagyszerű játék, de sajnos nem mindenkinek.

Már a kezdetek óta küzd egy hatalmas problémával az Overwatch. Persze nem csak ő, de általában véve az összes PVP játék. Nem készült még olyan játékkereső rendszer, amivel mindenki elégedett lett volna maradéktalanul.

Mindenki volt egyszer kezdő és hát én se vagyok egy ász a lövöldözős játékokban, de az Overwatch tényleg nagyon egyszerű. A játék gyakorlatilag minden karakter képességét a szádba rágja. Segít ideális összetételű csapatot kialakítani és a pályára lépve egy kissé egykedvű női hang rád kiabálja, hogy mit is kell tenned. Például „capture the obejctive” vagy ne adj isten „defend the obejctive”. Mégis randomokkal szinte mindig a következő helyzetben találom magam: Se tank, se heal, de van 5 assassin a többit old meg te. Elindul a game. Szétszaladnak, mint a mérgezett egerek. Ilyenkor néhány emberben felébred a felfedező szellem. Bejárják a pályát, megcsodálják minden egyes apró kis részletét és jobb esetben nem látod őket egész játék alatt, rosszabb esetben elcsúsznak egy banánhéjon és leesnek a pálya szélén jelezve az ellenfélnek, hogy nyugodtan az arcunkba lehet lépni, mert 5v6 van. Persze vannak azért már tapasztalt FPS játékosok is. Ők azok, akik elindulnak levadászni mindenkit, ami tök szuper pláne, ha sikerül is neki, de a payloadot közbe meg betolta az ellenfél és vége a machnek 3 perc alatt, mert azt a 2 embert, aki fellépet voicechatre se tudtad rábírni, hogy ugyan jöjjenek már védekezni és ne az ellenfél tracerét kergessék keresztül a pályán. Sorolhatnánk még a kínos szituációkat, de azt hiszem kár ragozni, érthető: Randomokkal játszani egy szenvedés.

Miért is van ez?

A legtöbben szerintem azt hiszik, hogy a tutorial viccnek van és nekik nincs rá szükségük. Lehet ez így is van, de azért ott csak jobb lenne kipróbálni a karaktereket, mint éles játékban. Másik komoly gond a taktikai érzék teljes hiánya. Igen is kell tank és support karakter egy csapatba. Segíteni kell egymást és törekedni, hogy a pálya feladatát teljesítsétek. Ez a lényege a játéknak és nem az, hogy hány embert öltél meg. Senkit nem érdekel! Harmadik gond a kommunikáció. A játék rendelkezik beépített lehetőséggel a hang alapú kommunikációra, de ha valaki mikrofon szűz és félénk még, akkor is ott a sima chat. Tessék használni! Ez persze mind olyan probléma, ami igazából a játékosokon múlik és nem annyira az Overwatch játékon.

A rendszer a hibás

Ugyanakkor a játék is tehet róla, hogy nem mindig a megfelelő csapattársakat kapjuk. Sok mindenben jó az Overwatch. Pl. afk-tól hamar megszabadulunk. Rövid, gyors, pörgős játékok és szinte rögtön talál új embert, ha valaki kilép és menet közben is lehet csatlakozni. Persze ez azért is van mert füvel fával összerak minket a rendszer. Azzal nincs mit kezdeni, hogy valaki már az alfában meg a bétában szanaszéjjel játszotta a játékot és lvl 3-on lealáz mindenkit. De amikor összepakolnak lvl 37-esként egy lvl 3-assal, aki egy ultit nem tol el egész játék alatt, mert épp a karaktereket váltogatva teszteli őket a kezdőn. Az fáj. Azt senki se gondolhatja, hogy egy szinten leszünk. Biztos nem találtam volna 5 másodperc alatt újabb játékot, ha nem dobhatna össze hatalmas szintkülönbségek ellenére is másokkal, de én inkább várnék, ha kell akár pár percet is egy jó játékra.

Ez persze csak a Quick Mach rendszer, amit a név kötelez, hogy gyors legyen, így érthető a dolog. A megoldást a Competitive játékmód fogja jelenteni, ami momentán nincs benne a játékban. Ez a versengő mód lesz hívatott olyan játékokat összehozni, ahol velük egy szintű, a játékot komolyabban vevő játékosokkal mérkőzhetünk majd meg. A Blizzard ígéretet tett rá, hogy hamarosan bekerül (pontosabban vissza) ez is a játékba.

A másik megoldás, hogy egyszerűen kerüljük el a randomokat. Játszunk a barátainkkal, vegyük fel battle.net-en játék közben azokat, akikkel jól kijövünk vagy állítsunk össze saját csapatot az OverwatchLF segítségével.

További cikkeink a játékról:

Korábbi Overwatch cikkeinkben megnézheted a régebben bemutatott hősök videóit is a következő listából válogatva: Winston, Widowmaker, Reinhardt, Reaper, Pharah, Symmetra, Torbjörn, Tracer, McCree, Hanzo, Mercy, Zenyatta.

(Forrás: itmozaik.hu)