Jump to content

Maga a káoszelmélet robotindákkal illusztrálva

2015. 06. 28. 10:00

Nem ez az első a közönség mozdulataira reagáló tudományos műalkotás, melyet látunk, ám a Branching Systems robotizált indái és levelei egészen különlegesek. Talán a jelenlétünkre válaszoló installációk egyik legőrületesebb példáját van szerencsénk bemutatni, mely a pillangóhatást szemlélteti.

A levelek mindegyike egyedi módon reagál a bevitt információra és továbbadja a vele összekötettésben lévő részeknek a változást, míg egész reakcióláncot láthat maga előtt a szemlélő. Ahogy a Creator's Project újságírója is megjegyezte, a közönség mozgása „katalizálja a fürge és változatos mozgást” a művész, Robert Wolfe installációjában.

Ahogy azt már említettük, a cél a káoszelmélet és a pillangóhatás illusztrálása, melyek lényege, hogy az apró változások is nagy hatással lehetnek akár egészen távoli elemekre is. Sajnos kicsit nehézkes személyesen is felkeresni a különleges alkotást, ugyanis is az jelenleg Santa Fe-ben, Új-Mexikóban található a Currents New médiafesztivál egyik kiállításán. Az alábbi videóban azonban képet kaphatsz az indázó, kacskaringós remek működéséről:

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra