Jump to content

Egy webstátuszkód jelzi, ha az oldalakat cenzúrázták

2015. 12. 25. 16:00

Alapvetően, néhány kivételtől eltekintve a webes státuszkódok célja, hogy jelezzék a hibákat. Ilyen például a 404-es, mely azt jelenti, hogy egy nem létező oldalt próbálunk elérni, vagy a 401, amikor a hozzáféréshez szükséges hitelesítés hiányzik. Most pedig már arra is van egy kód, ha az oldal direkt elérhetetlen.

Az újonnan megjelent 451-es hibakód (utalás a Fahrenheit 451-re) lehetővé teszi az oldaltulajdonosoknak és a hálózat-szolgáltatóknak, hogy figyelmeztessenek, ha cenzúra vagy hasonló „jogi akadályok” végett nem kerül megjelenítésre egy webes tartalom. Elméletileg ez egy sokkal jobb és specifikusabb magyarázatott ad, mint az általános 403-as „tiltott” kód és egyben egy finom utalás, hogy az igazságot máshol kell keresni.

Hogy ez a kód végül tényleg működik-e vagy sem az már egy másik történt. Végtére is a cenzúra-gazdag országok egyszerűen egy lépéssel elébe mehetnek az ujjal való mutogatásnak és blokkolhatják a 451-es kódot, így megakadályozva, hogy direkt visszaigazolást kapjunk az oldalak elérhetetlenségének okáról. Persze ettől még ki lehet találni, hogy mennyi az a kettő meg kettő, de a kód valószínűleg sokkal hasznosabb és népszerűbb lesz azokban az országokban, ahol az egyes oldalak letiltása inkább kivétel, mint sem bevett szabály.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József