Jump to content

3200 elítélt előbb szabadult egy szoftverhiba miatt

2015. 12. 28. 16:00

Az amerikai WDOC (Washington’s Department of Corrections) kénytelen volt elismerni, hogy 2002 óta a börtönpopuláció mintegy három százaléka korábban szabadult, mint kellett volna.

A Jay Inslee kormányzó által tett bejelentés szerint, problémát egy szoftverhiba okozta. A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a jó magaviseletért kapott pontokat figyelembe véve csökkenteni kell a börtönbüntetéseket. Amikor a számítógépes rendszert módosították, hogy a bíróság ítéletét figyelembe vegye, egész egyszerűen sikerült elrontani a számokat, melyek mutatják, mennyit is ér a jó magaviseletét járó kedvezmény. Ráadásul ez senkinek fel se tűnt egészen 2012-ig míg egy áldozat családja fel nem hívta a hibára a figyelmet egy fogoly szabadon bocsátása kapcsán.

Az adminisztrátorok úgy vélik, mintegy 3200 elítélt szabadult idő előtt. A kormányzó tanácsadója, Nicholas Brown szerint nincs oka félelemre a helybélieknek. A hiba miatt a legtöbb esetben 100 nappal előbb szabadultak a börtön foglyai és egy igazán veszélyes bűnözőt sem engedtek ki túl korán. Persze jó kérdés lehet, ki, mit tart igazán veszélyesnek, de az is biztos, hogy akárki is ismerte be a hibát elsőként, most nem lennénk a helyében.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József