Jump to content

Nem lendült be igazán az amerikai szénipar

2018. 01. 18. 14:40

Hiába a Fehér Ház nyomása, az amerikai szénipar csak kevéske növekedést tudott felmutatni 2017-ben és várhatóan még ennyit se lesz lehetséges fenntartani a következő években.

A Trump adminisztráció teljes vállszélességgel támogatta az amerikai szénpiart, holott az már rég meredek lejőtre került. Ezek után már csak az volt a kérdés, hogy meghozza-e majd ez a támogatás a kívánt hatást? Nos, nem igazán. A Reuters megszerezte az előzetes adatokat a Mining Health és Safety bizottságtól, amelyek azt mutatják, hogy a szénbányászatban elhanyagolható mértékben növekedett a foglalkoztatás 2017-ben. Az adatok szerint 771 új munkahelyet adott az iparág hozzá az eddigiekhez, ezzel elérve összeségében az 54 819 munkahelyet. Ezek a számok még mindig történelmi mélypont közelében mozognak. A növekedés főként Pennsylvania és  Virginia államokat érinti, de ez javarészt csak arra volt elég, hogy ellensúlyozza a bányabezárásokat a többi államban, köztük Ohioban (414 munkahely veszett oda) és Texasban (455 munkahely veszett oda).

A kép akkor se fest jobban, ha 2018-ra tekintünk. Pennsylvania például összeségében veszteségeket könyvelhet el, most hogy Dana Mining bányabezárása végett körülbelül 400 alkalmazott munkahelye szűnik meg. Ezek a munkahelyek megszűnése pedig habár sajnálatos, de várható volt. Míg a megújuló energia gyorsan növekszik, elsősorban a földgáz a változás hajtórugója, mert bár nem olyan tiszta, mint a nap és szél energia, de olcsóbb a szénnél és még mindig kevesebb CO2-kibocsátással jár.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)