Jump to content

Nyitásra kész az Amazon pénztár nélküli kísérleti mintaboltja

2018. 01. 21. 07:57

A Pokemon Go után itt az Amazon Go, egy újabb kísérlet felrázni az emberek életét némi modern technológiával, csak ezúttal nem virtuális jószágok után kell szaladgálnunk, hanem egy pénztár nélküli boltban élvezhetjük a fogyasztói társadalom  kényelmességét.

Következő hét elején nyílik meg az érdeklődők elött az Amazon első olyan kísérleti boltja, ahol a hagyományos értelemben nem lesznek pénztárak. Fizetni azért persze kell majd itt is, csak nem az alapján, hogy mit teszünk fel a szalagra, hanem hogy mivel távoztunk a boltból. Ugyanis az Amazon Go néven futó seattlei kisbolt minden négyzetméterét kamerák és szenzorok  lesik majd, ezzel követve, hogy a derék vásárlok mit vesznek le a polcokról vagy éppen mit tesznek vissza. Az elképzelés az, hogy a rendszer folyamatosan követni tudja, hogy mi van a vásárlónál, így amikor az távozik a boltból, akkor a kijáratnál simán csak levonják a számlájáról a nála lévő termékeket az okostelefonjára telepített alkalmazáson keresztül, amit egyébként már a boltba való belépéséhez is szükséges volt.

Az Amazon Go egy papíron nagyon érdekes megoldás, de a valóságban a kísérleti jellegét nagyon is ki kell hangsúlyozni. A rendszer megkutyulásához már az is elég, ha elszabadítunk egy közepesen aktív gyerkőcöt, aki csak mondjuk rossz sorba kezdi el visszapakolni a termékeket.  persze pontosan erre van a minta bolt, hogy alaposan leteszteljék a rendszert, ami ha beválik, akkor feleslegessé teheti majd nem csak a marcona biztonsági emberek javát, de a pénztárosokat is.

(Forrás: reuters.com Kép forrása: Amazon Go)