Jump to content

Oroszország elindította a világ első úszó nukleáris erőművét

2018. 04. 30. 20:12

Több nemzet, köztük Kína és Amerika is álmodott offshore vagy úszó atomerőművet, de csak az egyikük mondhatja el magáról, hogy végül elsőként össze is hozta, az pedig nem más, mint a nagy és hatalmas Oroszország.

Oroszország elindította a világ első lebegő vagy pontosabban fogalmazva úszó nukleáris erőművét, a 70 megawattos Academik Lomonosovot, ami a Balti-tengeren fog úszkálni. Útját St. Petersbergben kezdi, ahonnan aztán átvontatják Norvégia körül, hogy egy oroszországi Murmansk nevezetű kisvárosban kössön ki némi nukleáris üzemanyagért. Onnan aztán a Sarkvidék felé veszi majd az irányt, hogy Pevek 100 ezer lelket számláló városát, egy desztilláló üzemet és olajfúrókat lásson el energiával.

A különleges hajó építését még 2007-ben kezdték meg és a jelentések szerint 232 millió dollárba került az egész beruházás. A hajó tulajdonosa, az állami kézben lévő Rosatom eredetileg úgy tervezte, hgy St. Petersbergben töltik fel a hajót a nukleáris üzemanyaggal és onnan egyből Pevekbe küldik, de a Greenpeace és néhány Balti állam által támogatott petíció nyomán végül a murmanski kerülő beütemezése mellett döntöttek. A Greenpeace és más környezetvédő szervezetek nem tartották jó ötletnek, hogy az oroszok ezt a saját kis ’nukleáris Titanicjukat’ helyben teszteljék, így nagy örömmel fogadták, hogy ez végül a nyilvánosság szemeitől egy félreesőbb helyen valósul majd meg.

A Nukleáris hajó 48 megawatt energiát termelő nukleáris erőművet vált majd ki a peveki régióban. A hely félreeső mivolta miatt adta magát, hogy egyszerűbb valahol máshol megépíteni az erőművet, majd utólag a helyére vinni. Oroszország számára fontos, hogy a helyi olajkitermelők megfelelő energiaellátást kapjanak. Az ország gazdasága nagy mértékben épít a kőolajkitermelése és más nemzetekhez hasonlóan igényt formált a sarkvidéki lelőhelyekre.  ironikus módon a fosszilis anyagok elégetése felelős elsősorban a globális felmelegedésért, amelynek révén az olvadó Északi-sarkvidékre új hajózási útvonalak nyílnak Oroszországból a további sarki olajlelőhelyek felé.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com / Anton Vaganov/TASS)