Jump to content

Perre megy Franciaországgal a France.com eredeti tulajdonosa

2018. 04. 30. 15:01

Amikor egy ország vagy cég megszerez magának egy domaint, akkor általában kitessékelik azokat a foglalókat, akik addig fenntartották azt egy kevéske hirdetési helyért, no és persze egy nagy kifizetés reményében. Ugyanakkor Franciaországnak valaki olyat sikerült kitúrnia, aki valóban használta is a France.com oldalt.

Franciaország szövetségi szintű amerikai perrel néz szembe, amért márciusban elkobozták a France.com domain címet Jean-Noël Frydmantől, aki még 1994-ben csapott le erre a rítka webcímre.

A helyzet az, hogy a France.com domain nem egy elhagyatott oldal volt. Jean-Noël Frydman a domain alatt egy olyan weboldalt működtetett az elmúlt több mint két évtízedben, amin a látógatói Franciaországgal és a francia néppel kapcsolatos információkat olvashatott. Csakhogy a francia Külügyminisztérium szemet vetett a domianra, s ahelyett, hogy tárgyalásokat kerestek volna annak tulajdonosával, egyből bíróságra vitték az ügyet, hogy elkobozzák azt. A 2015-ben lezajlott tárgyalás úgy találta, hogy a domancím sérti a helyi védjegyekkel kapcsolatos törvényeket és a Külügyminisztérium javára döntött. A domaint elkobozták és az utóbbi néhány hónapban a France.com domain-re látogatok már a France.fr címre, Franciaország hivatalos turisztikai oldalára lettek átirányítva.

Jean-Noël Frydman azonban úgy döntött, hogy nem hagyja ennyiben a dolgot. Pert kezdeményezett Franciaország, a France.fr üzemeltetői, a francia Külügyminisztérium és a domain cím tanúsítványait kiadó VeriSign ellen. Várhatóan több éves pereskedés következik, s végül bármilyen döntés is szülessen, az később precedens értékkel bírhat majd más hasonló ügyek esetében.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: pixabay.com)