Jump to content

Hamarosan véget ér a 32-bites rendszerek támogatása az Nvidia részéről

2017. 12. 24. 20:00

Ha eddig valamilyen oknál fogva nem akaródzott lecserélni a jó öreg 32-bites rendszerünk egy 64-esre, akkor könnyen lehet, hogy nem is olyan soká újra kell majd gondolnunk ezt a fajta ragaszkodásunk.

A 32-bites rendszerek folytatják lassú útjukat a feledés és az enyészet irányába. Az Nvidia bejelentette, hogy a Version 390 grafikus kártya driver lesz az utolsó, ami még támogatni fogja a 32-bites Wnidows, Linux és FreeBSD rendszereket.

Habár ennek senkit se kéne igazán meglepni, mivel már a 64-bites rendszerek jelentik egy ideje a normált, de néhány elvetemült személy és szervezet még mindig ragaszkodik a régi bevált 32-es oshez, pláne azok, akiknek valamilyen olyan 16 vagy 32-bites alkalmazása fut, amit nem támogat a 64-bites rendszer.

Általában egy öregebb operációs rendszer használata azt is jelenti, hogy egy kevésbé biztonságos rendszert használunk. Az ilyen hanyagság az egyik oka, hogy a WannaCry-hoz hasonló zsarolóvírusok olyan könnyedén végig tudtak söpörni a fél világon. A régebbi Windows verziók gazdag táptalajt adnak azoknak, akik réseket keresnek a gépek és hálózatok biztonsági vonalán, márpedig a gyártók is szívesebben koncentrálnak az új termékekre, mint a régi kacatok karbantartására.

Innen aztán érthető, hogy az Nvidia miért látja idejét elválni a 32-bites rendszerektől. Ha történetesen egy olyan Nvidia kártyás rendszerünk van, amin még 32 bites OS fut, akkor talán ideje elgondolkoznunk egy kis fejlesztésen, ha továbbra is szeretnénk szoftveres támogatást.

(Forrás: engadget.com Kép forrása: engadget.com)