Jump to content

Új okoskütyü a Basis-től – légy fitt a Peakkel

2014. 10. 02. 18:00

Drágállod az okosórákat vagy nem tartod őket elég hasznosnak, ám ennek ellenére néhány funkciót praktikusnak tartasz? Ha szeretnéd nyomon követni sportteljesítményedet, naplózni alvási szokásaidat vagy folyamatosan tudni a pulzusodat, akkor a Basis neked találta ki a Peaket, mely minderre 200 dolláros áron képes.

A Basis neve ismerős lehet onnan, hogy a kizárólag hordható elektronikával foglalkozó vállalatot az év elején az Intel felvásárolta. Nos a dolognak úgy látszik, hogy végre beérik a gyümölcse, mely nem más, mint az ígéretesnek tűnő Basis Peak.

A termékkel megcélzott vásárlói csoportot a sajtótájékoztatón „geeks in sneaks”-nek azaz edzőcipős kockáknak nevezték, utalva ezzel arra, hogy a sportos, ám a technika iránt is érdeklődő közönséget szeretnék boldoggá tenni. Az eszköz egyik központi tulajdonsága, hogy képes pulzust mérni anélkül, hogy bármilyen alkatrészt magadra kéne szerelned. Nem kell semmit se a mellkasodon rögzíteni, sem pedig nem szükséges hozzá okostelefon, hogy a készülék minden lehetőségét kihasználd.

A Peak számos szenzorának köszönhetően pontosan nyomonkövetheti minden mozdulatodat, legyen szó sétáról, futásról, biciklizésről vagy más sportokról. A minél pontosabb eredmények érdekében nem csak a mozgásérzékenysége roppant fejlett, de figyelemmel kíséri a testhőmérsékletedet és az izzadást is. Ennek ellenére azonban nem kell aggódni, hogy egy túzottan nagy készülékről lenne szó – mondhatni egészen konszolidáltan mutat a dolog az ember csuklóján.

A kezdő árnak 200 dollárt, azaz egy 50 000 forint körüli összeget szabtak meg, melyért két különböző design közül válogathatsz. Az első egy matt fekete órafelület és egy fekete szíj, melyet vörös fények tesznek elegánssá. A második változat sima, alumínium borítással rendelkezik, melyhez egy fehérre és szürkére színezett pánt tartozik. Ha ez nem nyerné el a tetszésedet, bármelyik szíjat lecserélheted, hiszen a sztenderd 23 mm-es típust használják.

Az eszköz navigációjához egy kicsinyke érintőképernyőt használhatsz, mely a Basis elmondása szerint vízálló. Egészen pontosan 5 atmoszférányi víznyomást bír ki, azaz biztosan nem lesznek gondjai egy átlagos úszóedzés során. Tanulva a Pebble és az Android Wear okosóráitól a Peak is szinkronizálható az Android és az iOS készülékekkel. Sőt, akárcsak egy okosóra képes a hívásokról és szöveges üzenetekről értesítéseket küldeni (bár ez a feature valószínűleg még nem lesz elérhető a kiadás idejére, azonban később egy ingyenes update keretében mindenképpen szeretnék integrálni a fejlesztők).

Mit jelent mindez akkuélettartam szempontjából? A Basis vállalása szerint a készülék 4 napig nem éhezik meg, ami kicsivel több, mint amire az Android Wear eszközök képesek – ám, ha latba vetjük, hogy a kijelző mennyivel kevesebbet tud, talán máris nem annyira meglepő.

Forrás: thenextweb.com

Fotó: venturebeat.com és itpresso.fr

Írta: Ambróz Nóra