Jump to content

Android 5.0 – Material Design I.

2014. 11. 06. 20:00

Ha az elmúlt hónapokban Androidot használtál, akkor minden bizonnyal feltűnt, hogy számos Google alkalmazás új külsőt kapott és emiatt egyformák lettek. Ez nem véletlen. A Google végre nyugdíjba küldi hároméves designnyelvét, a Holo-t, hogy az a Material Design-nak adhassa át helyét.

A Material Design által behozott új esztétika nagyon markánsan jelen van az Android 5.0 Lollipopban, ám hamarosan része lesz a teljes Google ökoszisztémának: asztali számítógépeknek, autóknak, TV-knek és hordható eszközöknek.

Összességében úgy látszik, hogy az alkalmazások külsejének konzisztenciája jó ötlet, főleg, hogy a Material Design tisztább és tarkább is, mint a Holo. A Google szerint a kohézió vizuális harmóniát hoz magával és valóban: első benyomásunk szerint az emberek könnyebben megtalálják az uniformizált appokban azt, amire szükségük van.

Az új designnyelvnek három alkotóeleme van: egy része vizuálisan nyilvánul meg, egy az interakciók során, míg a harmadik mozgás formájában. Az elsőről ezek közül tudni kell, hogy egy egyszerű koncepcióra alapoz: papír és tinta. Ezt az emberi agy valahogy szívesen és jól értelmezi. Például jól átlátható, ahogy a Toolbarok papír csíkokként húzódnak az alkalmazások felső sorában. Ehhez járul a mélység illúziója, mellyel az egyes lapok megemelkednek (mintha közelebb lenne az üveghez, ami fontos), majd pedig úgy csúsznak egymás alá-fölé, mint a papírlapok.

Újdonság még a Floating Action Button, melynek célja, hogy megragadja a figyelmet és általa ki lehessen adni az app legfontosabb parancsát: játsz le zenét, írj emailt stb.

A Material Design további újdonságairól és jellemzőiről a következő cikkünkben olvashatsz többet!

Forrás: engadget.com

Fotó: interpixel.com és pinterest.com

Írta: Ambróz Nóra