Jump to content

Android 5.0 – Az új felhasználói felület I.

2014. 11. 07. 16:00

Miután már kiveséztük a Material Design hozta újdonságokat, forduljunk most a felhasználói felület felé, mely része a teljes külső megújulási folyamatnak. Noha mindenképpen észre fogod venni a Lollipoppal érkező változásokat, mégsem kell azonban aggódnod amiatt, hogy radikálisan mást kapnál, mint amit megszoktál és szeretsz. Vessünk egy pillantást az új UI-ra!

Ahogy említettük a különbségek nem túlzottan radikálisak. Még mindig megvan a jól ismert képernyő az alkalmazásokkal és régi barátunk a Status Bar sem tűnt el.

Változás történik azonban a Google kereső csíkjában, melyen láthatóan rajta van a Material Design kéznyoma. Ez a sáv többé már nem átlátszó, sőt a „puha” navigációs gombok is alul, már inkább egy PlayStation kontroller külsejét idézik: oldaltfekvő háromszög a vissza, karika a Home és egy négyzet jelöli a Multitask menüt, melyet innentől „Overview”-ként tisztelhetünk.

Hogy miről is beszélek? Az eddigi függőlegesen görgetett alkalmazásváltogató menü helyére kpatuk az Overview-t. Ez elődjével ellentétben körhinta jeleggel mutatja az éppen futó alkalmazásokat és a Chrome-ban megnyitott oldalakat. A Chrome lapok egyesével való mutatása lehet ugyan, hogy van olyan, akiknek ez kényelmes, ám ha sok oldalt böngészel párhuzamosan, akkor 30 lapnál már igazán zavaró lehet. Szerencsére ilyen esetekben ki lehet kapcsolni a kellemetlenné vált feature-t.

A következő cikkben még többet tudhatsz meg a megújult felhasználói felületről. Kitérünk röviden a Google Now, a notifikációk és a gyors beállítások menüire is.

Forrás: engadget.com

Fotó: knowyourmobile.com és ibtimes.com

Írta: Ambróz Nóra