Jump to content

Android 5.0 - Beállítások

2014. 11. 07. 20:00

A Lollipop segítségével a régen frusztráló beállítási időszak sokkal gyorsabb és kellemesebb. Ha valaha próbáltál egyik Android eszközről a másikra váltani, tudod miről van szó. Az oprendszer régen nem szívesen állította vissza megszokott alkalmazásaidat és személyes preferenciáid beállításainál sem sokat segédkezett. Megérkezett azonban az új feature, a Tap and Go, mely sokkal egyszerűbbé teszi a folyamatot.

A Tap and Go lényegében arra szolgál, hogy a régi készüléked megmondhassa az újnak, hogy miket telepítsen, mi legyen a háttérkép, hogyan rendezze el az egyes képernyőket és megoszt az új készülékkel olyan infókat is, mint a WiFi, a preferált helyek és sok minden más. Mivel azonban az alkalmazásokat továbbra is Play Store-on keresztül tölti le, ezért újra be kell majd írnod a bejelentkezési adataidat, ám legalább minden ott lesz, ahol azt szeretnéd, hogy legyen. Az ehhez szükséges kommunikáció Bluetooth-on keresztül zajlik és mindkét készüléknek kell, hogy legyen NFC-je, máskülönben kénytelen vagy a manuális visszaállítást elvégezni.

Ez a folyamat sem olyan rettentő azonban. Először is jelentkezz be Google fiókodba, majd válaszd ki, hogy mely eszközt szeretnéd visszaállítani az új készülékre. Ezt követően válogasd ki, hogy mely alkalmazásokat akarod tekepíteni és melyeket nem, ám itt sajnos nem tudod átvinni a képernyő beállításokat és a háttérképet sem.

Emellett néhány dolog lezajlik a háttérben, amikor egy új eszköz beállításaival foglalatoskodsz. Az egyik első dolog, amit a telefonod vagy tableted elkövet, amint WiFi-re csatlakozik, hogy update-eket keres. A Lollipopban szerepel egy OTA funkció beépítetten arra az esetre, ha gyors rendszerfrissítésekre vagy javításokra lenne szükség.

Van azonban egy csendes újdonság is Lollipopban, mely egy kellemetlen dologtól szabadít meg. A szolgáltatói tartalmaktól. Szerencsére a Play Auto Installs feature segítségével eltávolíthatod azokat az appokat, melyeket mondjuk a T-Mobile szeretne, hogy rajta legyenek a készülékeden, ám te nem. A beállítás során, amikor a rendszer észreveszi, hogy mely szolgáltató Sim-kártyája került bele automatikusan letölti az általuk neked „ajándékozott” alkalmazást. Korábban ezek a készülékre előre installáltan érkeztek. Ezzel az eljárással azonban az appok a Google Play részévé válnak, így könnyen eltávolíthatóak bármikor.

Forrás: engadget.com

Fotó: plus.google.com és features.en.softonic.com

Írta: Ambróz Nóra