Jump to content

Android 5.0 – Material Design II.

2014. 11. 07. 14:00

A Material Design messze nem merül ki annyiban, hogy színes lapok, egyszerű geometriai formák és lekerekített felületekkel definiálni lehessen. Természetesen ezek is szerves részei, ám emellett a Google néhány profihoz méltó végsősimítással tette nagyszerűvé új, vidámabb operációs rendszere édes külsejét.

A színek és betűtípusok megválasztása igencsak lényeges például. A Material Design palettája merész és dinamikus, ám összességében egy barátságosan üdvözlő hangulatot áraszt, mely jól esik a szemnek. A Google ügyelt rá, hogy jó első benyomást tegyen így a pozitivitást és optimizmust minimalista módon dolgozta fel, melynek során a nyílt területeket és az egyszerűséget választották minden lehetséges helyen.

A következő kulcskérdés, hogy miként lépsz interakcióba a designnal, mely nagyon is élőnek tűnik. Ha megérintesz valamit, az reagál. Sosem kell aggódnod amiatt, hogy most sikeresen nyomtad meg a gombot vagy sem, hiszen az egyes elemek kis animációkkal adnak életjelet. Van amelyik piruettezik egyet, míg más nyilacskává változik.

Végül a mozgás, melybe beletartozik az egyik állapotból a másikba váltás. Ezek az animációk a Google szerint a fizika törvényeinek engedelmeskednek. (Pl. lendületet kap fokozatosan a görgőzés.) Emellett ügyelnek arra, hogy ne lassítsák le a felhasználót. Noha egyik-másik kissé figyelemelterelő hatású, a legtöbb mégis inkább természetes és gyors, így nem érzed azt, hogy feleslegesen húzza a design az idődet.

Forrás: engadget.com

Fotó: intrapixel.com és thetechhacker.com

Írta: Ambróz Nóra