Jump to content

Újabb Raspberry Pi PC: még kisebb, még olcsóbb

2014. 11. 12. 18:00

Mindenki kedvenc mini-miniszámítógépe most minden eddiginél kisebb lett. Nemrégiben a Raspberry Pi Foundation bemutatta legújabb alkotását, a Model A+, mely átdolgozott változata az alacsony kategóriás Model A-nek. Az eredmény még kisebb és még olcsóbb, mint elődje.

A Model A már korábban is rendkívül olcsó és aprócska volt. A világ legtöbb részén 20 dollárba került (5000 Ft), míg a briteknek kicsit többet 20 fontot kellett fizetniük (7900 Ft). Ezért egy mindössze 86 miliméter hosszú, aprócska PC-t kaptak a vásárlók, melybe egy Broadcom BCM2835 SoC processzor és 256 Mb RAM került. Ezt a két specifikációt a Model A+ is megörökölte, ám méretben jócskát csökkent elődjéhez képest, így mindössze 65 mm-es hosszúságú. Azt hiszem ekkora helyet akár zsebedben is találsz.

Akad azonban még két más változtatás is, melyeket a széria új tagja a korábbi, magasabb kategóriájú Model B+-tól kapott. Az A+-ban lecserélték az A SD kártyáját microSD-re és újabb tizennégy GPIO tű került bele (General-purpose input-output), így összesen negyvennel rendelkezik. Ez a növekedés lehetővé teszi, hogy szükség esetén a júliusban bemutatott alkatrészekkel bővítsd a készüléket.

A Model A+ már pár napja elérhető az Egyesült Államokban és Angliában. Noha a Raspberry Pi-nak nem feltétlenül volt szükséges, hogy tovább csökkentse amúgy is aprócska méreteit, mégis valószínű, hogy az ár és méret csökkentés újabb vevőket csábít majd a céghez.

https://www.youtube.com/watch?v=Y7ZrJvnpNc4

Forrás: engadget.com

Fotó: raspberrypi.org és pcworld.com

Írta: Ambróz Nóra