Jump to content

Lapát nélküli, légszűrő ventilátor a Dysontól

2015. 03. 31. 10:00

A Dyson igazi ellensége  kosznak és pornak. Egészen annyira, hogy a porszívógyártó cég legújabb fejlesztése egy lapát nélküli ventilátor, mely ultrafinoman képes megszűrni a levegőben szálló részecskéket, legyenek azok akár olyan kicsik, mint a vírusok, baktériumok vagy a pollenek.

Az akár egytized mikron nagyságú röpködő szemetet is szűrni képes szerkezetet illően Pure Cool (AM11)-nek nevezték el és nagyban hasonlít a Dyson korábbi ventilátortornyaira. A legkomolyabb különbség a cilinder üveg HEPA szűrő a készülék alján.

Az első 450 prototípuspéldány tesztelését követően a cég azt állítja, hogy a szűrő képes 99,95%-ban eltávolítani a levegőből a legapróbb részecskéket is. A szűrő élettartamát illetően 4 382 órát becsültek, ami nagyjából hat hónapos folyamatos használatnak felel meg.

Eszerint, ha a Pure Cool-t napi 12 órán keresztül járatod, akkor mindössze évente kell benne szűrőt cserélned. Természetesen ezt a környezet kissé befolyásolja, hiszen a svájci, hegyi falvak levegője nehezen mérhető Peking szmogjához, ahol egyébként a Dyson az ilyen ventilátorok szükségességét érzékelve elsőként szeretné kiadni a Pure Cool-t.

Az eszköz világszerte előre láthatóan 580-720 dollár közötti áron kerül majd piacra.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Ambróz Nóra