Jump to content

Egy app, mely megmutatja a körülöttünk lévő rádióhullámokat

2015. 11. 29. 10:00

Napjainkban rengeteg készülék bocsát ki rádióhullámot. Számtalan WiFi router, mobil adótornyok, GPS műholdak, Bluetooth készülékek és egyéb kisebb vezetéknélküli eszközök mind hullámokat bocsátanak ki. Ezeknek a hullámoknak a megjelenítésére találták ki az Architecture of Radio nevű appot.

Egy app, mely megmutatja a körülöttünk lévő rádióhullámokat

Az Architecture of Radio alkalmazás célja a körülöttünk lévő rádióhullámok és adatforgalmak vizuális megjelenítésé, szemléltetése. Fontos, hogy nem valósidőben történik mindez, de a szoftver fejlesztője Richard Vijgen egy olyan publikus adatbázist használ, mely 7 millió adótorony, 19 millió WiFI router és több száz műhold összekapcsolásával hozz létre egy olyan kiterjesztett valóság élményt, melyben bármilyen perspektívából rámutathatunk iPhone vagy iPad készülékünkre.

Ez nem egy praktikus, gyakorlati alkalmazásra alkalmas app. Aki azt várja, hogy majd például elvezeti egy rádióhullámmentesebb vidékre az csalódni fog. Ez egy művészeti projekt - méghozzá azok közül is egy meglehetős ambiciózus - ha figyelembe vesszük, milyen komoly technikai hozzáértést igényelt a megtervezése és létrehozása. Aki szeretné kipróbálni, mindössze 3 dollárért letöltheti az App Store-ból iOS 9 készülékére. Az Android felhasználóknak még várniuk kell 2016 elejéig.

Forrás és fotó: engadget.com

Írta: Szokolai József