Jump to content

Egy szoftver a jobb alvásért: f.lux

2015. 12. 03. 12:00

Napjainkban a képernyő-bámulás korszakát éljük. Ki munka, ki szabadidő végett, de a legtöbben használunk valamilyen készüléket, ami képernyővel rendelkezik. Ezek a felületek pedig úgy világítanak, mint a nap és jól összekuszálják az alvási szokásainkat. Az f.lux ezen a problémán hivatott segíteni.

A számítógépek képernyői, tabletek, mobiltelefonok egytől-egyig teljes spektrumú fényt bocsátanak ki. A probléma csak az, hogy ezt reggeltől estig így teszik, így ha például az éjszaka közepén felébredünk, mert álmunkban egy brilliáns ötletünk támadt és gyorsan le szeretnénk írni, akkor gyakorlatilag percekig, próbál a szemünk magához térni a készülék vakító fényétől. Azon túl, hogy ez kellemetlen, egészségtelen is. Kutatók már régóta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a képernyők által kibocsátott fény haza tudja vágni az alvási szokásainkat. Aki elalvás előtt gépezik, telefonját nyomkodja, vagy ebook olvasót használ az jó eséllyel nehezebben alszik majd el, egyre tovább marad ébren napról-napra, reggelente pedig fáradtan ébred. Ennek oka a készülékek kékes háttérvilágítása, ami úgy hat az agyra, mint a nappali fény. Szó szerint azt hiszi az agyunk, hogy nappal van, egyre éberebbé válunk a csökkenő melatonin (alvási ciklust irányító hormon) termelés miatt.

A megoldás egyrészt a gyártók feladata, hogy a kékes fényt narancssárgára cseréljék, illetve éjszakai módot építsenek a készülékekbe. Napjainkban sorra jönnek ki a nagyobb gyártók olyan készülékekkel, melyekben már fellelhető hasonló éjszakai mód (pl. az Amazon Fire tabletje a Blue Shade funkcióval). De mi a helyzet a régebbi készülékeinkkel?

Az f.lux nevű program segítségével megtaníthatjuk készülékeinket alkalmazkodni a napszakokhoz. A szoftver telepítése után adjuk meg helyezetünket, melynek megfelelően minden nap a napszaknak megfelelően, automatikusan alkalmazza a megfelelő képernyőbeállításokat. Innen pedig tényleg el is felejtkezhetünk az egészről, mert a program teszi a dolgát magától. Ha pedig valamiért az eredeti színekre van szükségünk egy egyszerű alt+end billentyűkombinációval bármikor ki és be kapcsolhatjuk.

Forrás és fotó: justgetflux.com
Írta: Szokolai József