Jump to content

2035-re robotok fogják működtetni fél Japánt

2015. 12. 06. 13:00

A Yumi Wakao vezette Nomura Research Institute (NRI) adatelemező cég kutatásai szerint a munkák közel fele automatizálódik a következő 20 évben Japánban.

Az NRI csapata több mint 600 állást vizsgált meg, melynek eredményeként azt találta, hogy a munkakörök akár 49%-ban helyettesíthetőek számítógépes rendszerekkel. A cég az alapján határozta meg, mennyire valószínű egy adott pozíció feladatainak automatizálása, hogy az mennyi kreativitást igényel.

Ez azt jelenti, hogy az olyan feladatok, mint a telefonos ügyfélszolgálat, szállítás, mezőgazdasági munka nagyon valószínűen robotizálhatók, míg a tanítás, írás, vagy bármi, ami egy kis kreativitást igényel, még egy jó darabig biztonságban vannak az automatizálástól.

Michael Osburne professzor az Oxford egyetemről az NRI-vel összedolgozva korábban ugyanezt a kérdést vizsgálta az Amerikai Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban. Az ő kutatásai szerint az munkák automatizálhatósága az USA-ban 47%, míg az angoloknál csak 35%. „Ez azonban csak egy hipotetikus műszaki számítás”, tette hozzá Wakao arra utalva, hogy a statisztikák nem veszik figyelembe a társadalmi tényezőket.

A maga részéről sok japán állampolgár állítólag elfogadta a következő robo-forradalmat, hiszen egyszerre enyhíti a gazdasági nyomást az öregedő társadalmon, miközben felszabadítja a munkaerőt a kreatívabb (és jövedelmezőbb) karrierlehetőségek számára.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József