Jump to content

Egy apró vezeték nélküli szenzor, mely önmagát tölti

2015. 12. 08. 16:00

Az internet maga, egy jól kitalált dolog, ám akad egy nagy bökkenő: az összes okos eszköznek szüksége van energiaellátásra, ami problémás lehet egy akkora kütyünél, melyben egyszerűen nincs helye az akkumulátornak. Ez a pici szenzor azonban energiát kap a saját vezeték nélküli hálózatából

A megoldás holland kutatók fejéből pattant ki. Építettek egy extrakicsi (2 négyzetmilliméteres) vezeték nélküli hőszenzort, mely a wireless hálózatok által kibocsátott rádióhullámokból nyer energiát. Mindössze egy közeli routerre van szükség és máris működik.

Sajnos jelenleg a szenzor nem lehet két és fél centinél messzebb az energiaforrást jelentő routertől, ami nem éppen praktikus, ám szerencsére nem itt van a történet vége. A csapat azt reméli, kevesebb mint egy éven belül 3 méter távolság mellett is működőképes lesz a szenzor. Ha sikerrel járnak, ez a kis eszköz hatalmas áttörést jelenhet az okos otthonok fejlesztésében, kiépítésében. Nagyon olcsón (kb. 20 centes darabáron) számos láthatatlan szenzort helyezhetnénk el szerte otthonunkban, melyek így a vezeték nélküli hálózatból nyernék a működésükhöz szükséges energiát.

Forrás és fotó: engadget.com
Írta: Szokolai József